Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йезуитският орден в Испания за пръв път призна за сексуални посегателства в миналото

Една от версиите на печата на ордена.
Снимка: Уикипедия

Първото изчерпателно вътрешно разследване на религиозен орден в Испания на обвинения за сексуално насилие е установило, че 81 деца и 37 възрастни са станали жертва на йезуити след края на 20-те години на миналия век, предаде АП, цитирана от БТА. Сдружения на пострадалите приветстват разкритията, но отбелязват, че имената на извършителите и на тези, които са ги прикривали, не са оповестени.

Те настояват разследването на йезуитския орден да доведе до наказателни процеси срещу насилниците, които са все още живи, а също до изплащането на обезщетения на жертвите.

Йезуитският орден, известен сега като "Обществото на Исус", е римокатолически монашески орден, създаден в Испания през 1540 г. от Игнаций Лойола. По данни от уебсайта му орденът сега управлява 68 училища със 75 хиляди ученици в Испания, както и шест университета и центрове за висше образование.

"Обществото на Исус" обяви, че разработва правила за изплащане на обезщетения съгласно испанските светски закони. След най-печалния рекорд на сексуални посегателства от йезуити в клон на ордена в САЩ на жертвите бяха изплатени компенсации за общо 166 милиона долара.

Пострадалите 500 души са от коренното население в Аляска, подлагани на изнасилвания и блудства в йезуитски училища и енории в Аляска.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени