Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият щам на Covid настъпва в Европа

Снимка: архив

В Европа продължава да настъпва новия така наречен британски щам на коронавируса.

Норвегия налага най-строгите ограничителни мерки досега, а Белгия обяви, че ще затвори страната за туристически пътувания.

Норвегия затваря напълно столицата Осло и още 9 общини. Причината са установени случаи на "британския" щам, който се смята за много по-заразен.

Поне до края на месеца ще останат затворени всички магазини, с изключение на тези от първа необходимост, както и фитнесите, храмовете и културните институции.


Белгия забранява пътуванията от и до страната с цел туризъм или поради други несъществени причини от следващата сряда - 27 януари, до 1 март.

Сред основателните причини за пътуване са лечението на болен, събирането на членовете на едно семейство, служебните ангажименти, образованието.


Гърция удължава локдауна с една седмица - до 1 февруари. Дотогава остават в сила полицейският час, есемесите за излизане от дома и задължителното носене на маски.

Междувременно френската лекарска академия издаде нова препоръка за предпазване от вируса - хората да не говорят в обществения транспорт, включително и по телефона.

И на фона на нестихващото разпространение на Covid-19, в Лондон беше разкрито незаконно парти с 200 гости. Недоволни от акцията на полицията успяха да ранят двама от униформените.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!