Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на "ЧЕСТ" заявиха, че партията ще работи за фундаментална промяна

Снимка: БТА

Партията "Чиста, единна и суверенна татковина" - "ЧЕСТ", ще работи за фундаментална промяна на политическия и икономическия строй в страната. Това каза на пресконференция в БТА Симеон Костадинов - член на Председателския съвет на партията, предаде БТА.

Съществуващата либерално-парламентарна система е изчерпана, тя следва да се замени с президентска форма на управление. Наясно сме, че това представлява огромна конституционна промяна, и не само, но считаме, че този дебат трябва да започне, допълни Костадинов.

Той обяви, че на 13 януари Софийският градски съд е излязъл с решение, с което вписва "ЧЕСТ" в регистъра на политическите партии. Това поставя началото на нашето участие в политическия живот на страната, заяви Костадинов.

Партията определя себе си като национално-патриотична консервативна и социално-етатистка формация и е радетел на "връщането на нормалността в държавата".

От политическата формация съобщиха, че разговарят с редица, основно граждански сдружения и организации, споделящи възгледите й, с които предстои сключване на официални споразумения, и изтъкнаха, че за тях ще бъдат "широко отворени листите" като гражданска квота.

На предстоящите парламентарни избори политическата формация ще участва самостоятелно. Пътят за нас сега започва, нашата цел е неотклонно да повишаваме и увеличаваме политическата тежест в обществото с всеки следващ избор, коментира Костадинов.

Сред програмните цели на партията е промяна в Конституцията на България с цел установяването на православното вероизповедание като официално, а останалите вероизповедания ще имат пълна религиозна свобода, стига да не отричат християнския характер на страната ни и националната ни идентичност.

Отмяна на Закона за социалните услуги, прекратяване на опитите за повторно въвеждане на Истанбулската конвенция под каквато и да е форма, забрана на програми за ранно сексуално обучение на децата, са сред другите цели.

"ЧЕСТ" ще работи за нов икономически модел със засилена роля на държавата, като целта е стратегическите и структуроопределящите отрасли да станат държавна собственост. От партията са за отмяна на плоския данък и връщане на прогресивното данъчно облагане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени