Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дендиас с надежда за позитивен подход на Турция в преговорите за Средиземноморието

Външният министър на Гърция Никос Дендиас
Снимка: БТА

Външният министър на Гърция Никос Дендиас се надява за позитивен подход от страна на Турция при подновяването на преговорите между двете страни за Средиземноморието в понеделник.

Гръцкият първи дипломат Никос Дендиас гарантира позитивен подход от Атина в започващите в понеделник проучвателни разговори между Гърция и Анкара.

Двете страни прекратиха преговорите за решаване на някои спорни въпроси, след като турски проучвателен кораб навлезе в спорни води в Егейско море, за които и двете страни претендират, че са част от тяхна изключителна икономическа зона.

След пет години на прекратени контакти и заплахи за начало дори на военни действия, под влияние на Европейски съюз двете страни са склонни да започнат разговори, но все още не преговори, уточнява в интервю министър Дендиас.

Гръцкият външен министър заяви ,че ако не се постигне споразумение с Анкара за разграничаването на континенталния шелф на двете страни, то Атина е в готовност да отнесе въпроса до Международния съд в Хага.

Проблемът между двете страни се задълбочи след като Турция извършва проучване на газ в Егейско море в област за която Гърция има претенции.
Коментари в гръцки медии по темата подчертават, че газовият спор между двете страни няма да приключи, но може да утихне при компромис и влияние от Брюксел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна