Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на отбраната в Испания подаде оставка

Снимка: Уикипедия

В Испания Началникът на отбраната генерал Мигел Анхел Вилароя подаде оставка, за да "запази имиджа на въоръжените сили", след като стана ясно, че се е ваксинирал срещу Covid-19, въпреки, че не е включен в първата фаза на плана за ваксинация на правителството. Министърът на отбраната Маргарита Роблес прие оставката му с аргумента, че не е знаела за случая докато не е бил оповестен в медиите.

В изявление Министерството на отбраната съобщава, че наскоро Щабът е взел „решения, които счита за правилни и че никога не са се опитвали да се възползват от неоправдани привилегии“, но това „влошава обществения имидж“ на въоръжените сили и „поставя под съмнение честността "на самия генерал Вилароя.

"За да не навреди на този имидж и с чиста съвест", той е подал оставка. Генералът беше назначен за Началник на отбраната на 14 януари миналата година след встъпването в длъжност на коалиционното правителство на Педро Санчес.

Вчера стана ясно, че освен него са били ваксинирани и други генерали, въпреки, че не са рискова група. Според тях те са следвали протокола, който се прилага за въоръжените сили и е различен от гражданския.

Съгласно този протокол няколко генерали са имали право на ваксината, след здравните работници и целия военен персонал, който е на мисия в чужбина или на територията на страната. Това обаче предизвика възмущението на медиите, тъй като не е първият случаи, в който хора извън обявения от правителството план за ваксинация получават дози от ваксината. Вече имаше случаи на кметове, общински съветници и регионални министри, които също се ваксинираха, но отказаха да подадат оставка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени