Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 17-23 януари 2021 (ВИДЕО)

Снори и Садпара (баща и син)
Снимка: Джон Снори

Започна нова атака на К2. Пред БНР исландецът Джон Снори каза, че той и пакистанците, които са с него - Али и Саджид Садпара (баща и син) вече са готови, а в събота съобщи, че започват атаката. 

Планът им е да стигнат в неделя Лагер 3, откъдето да щурмуват в нощта на неделя срещу понеделник. 


Докато чакаха подходящо време, Снори и екипът му се включиха в издирването на американеца Алекс Голдфарб, който изчезна по време на аклиматизационно изкачване на шестхилядника Пасторе. Голдфарб и унгарецът Золтан Шланко се готвеха за опит за зимно изкачване на Броуд пик. Тялото на 56-годишния Голдфарб беше открито при едно от облитанията на района с пакистански хеликоптер.

Алекс Голдфарб


Седмица след историческото първо измно изкачване на К2 от 10 непалци продължават да излизат подробности около атаката на върха. Това, което стана ясно тази седмица, е, че един от тях - бившият британски командос Нирмал Пурджа, не е използвал допълнителен кислород. 


Нирмал Пурджа

По разказа на друг участник - Мингма Джи, десетимата непалци са се хванали за ръце и така, заедно, са стъпили на върха, за да няма после спекулации кой е бил пръв. Лично Мингма Джи, който имаше намерение да изкачи върха без кислородна бутилка, се е почувствал много изморен в Лагер 4 и е решил да използва кислород. В интервю за индиско издание шерпът обяснява, че точно под Лагер 4 са попаднали на цепнатина, която е нямало как да заобиколят, въпреки неколкократните опити, затова се наложило да минат по част от маршрута на Чесен. Тези опити са ги изтощили допълнително. Двамата шерпи, които се спускаха после през нощта, са тръгнали сами, защото са получили измръзвания и това е била причината да избързат.


“Тук не става дума за доказване на каквото и да било на другите. Тук става дума за постигане на нещо за нас, непалците, за нашето бъдещо поколение непалски алпинисти” - споделя Мингма Джи.


ВИДЕО от последните метри на К2, споделено в социалните мрежи от Нирмал Пурджа.


Той счита зимните изкачвания на осемхилядници за затворена страница и смята след поредица експедиции с клиенти, след година-две да опита да направи премиерни изкачвания на шестхилядници в алпийски стил само с непалски алпинисти, без клиенти, както и да завърши колекцията си “Седемте континентални първенци”.


След изкачването 10-имата непалци бяха посрещнати официално в Скарду, а после и в столицата Исламабад, където се срещнаха с президента на Пакистан.


Междувременно, в Базовия лагер на К2 повечето участници в голямата комерсиална експедиция продължават да чакат прозорец от подходящо време. След смъртта на каталунеца Сержи Минготе, който в деня на изкачването на К2 загина при падане над Предния базов лагер, румънецът Алекс Гаван реши да прекрати участието си. Малко по-късно партньорката му Тамара Лунгер обяви, че ще продължи с партньора на вече покойния Минготе - чилиецът Хуан Пабло Мор. 


Алекс Чикон

Продължава експедицията на Манаслу на Симоне Моро и Алекс Чикон. Заедно с шерпите Чепал и Калден, те са в Базовия лагер, тъй като ветровете на върха през последните 2 дни достигат скорост 140 км/ч. Към тях с е присъединиха също Винят Джей Мала и Тенджи Шерпа, които имаха намарения да направят опит за изкачване на Манаслу в алпийски стил. В Базовия лагер на Манаслу е и журналист на испанското издание El Correo, който прави филм за експедицията на Моро и Чикон.


Италианецът и испанецът бяха сред големите имена в алпинизма, които поздравиха непалците за успеха на К2.

“Алпинизмът остава жив, докато има желаещи да го развиват... Нека тези, които мислят, искат и знаят, че могат да се справят по-добре, както с К2, така и с другите осемхилядници, да отидат и да ги изкачат” - написа италианецът.

Симоне Моро


На 91-годишна възраст почина Чезаре Маестри, който изиграва важна роля в развитието на алпинизма в Италия през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Наричан с прозвището "Паякът на Доломитите", той преминава около 3500 маршрута, една трета от които соло, но остава в историята най-вече с изкачванията си на Серо Торе в Патагония. През 1959 г. той и Тони Егер правят опит да изкачат върха. Маестри твърди, че успяват, но на слизане австрийският му партньор е загива при лавина. За снимките от върха италианецът казва, че са останали във фотоапарат, който е изчезнал, заедно с Егер. Изкачване, осъществено от алпинисти през 2005 г., показва, че по маршрута липсват оставени клинове и така остава съмнението дали Маестри и Егер са изкачили Серо Торе.

През 1970 г. Маестри се връща и изкачва върха по нов маршрут от югоизточната страна. Той използва бензинов компресор за пробиване на болтове в скалата. Маршрутът става известен като "Компресора".

===

Държавно първенство по ледено и dry tooling катерене се проведе в събота на водопада Скакля край село Гара Бов в Искърското дефиле. Организатор бе Българската федерация по катерене и алпинизъм, а главен съдия - Станимир Желязков. За поредна година първите места при мъжете и жените бяха заети, съответно, от Минчо Петков и Радка Петкова. На второ място се класираха Александър Шакрачки и Десислава Христова, а трети станаха Косьо Локмаджиев и Марина Суханова.


По същото време на Витоше се проведе състезание по ски-алпинизъм в дисциплината 'индивидуално" - в рамките на "Витоша зимен фест 2021".

===

18-годишен опитен фрирайдър загина в Пирин. В неделя, при спускане в един от улеите на Тодорка момчето е предизвикало лавина, която го е затрупала и е загинало на място. Десет планински спасители от Банско са участвали в акцията по откриването му и транспортирането на тялото. Опасността от лавини в Пирин в момента е висока, предупреждават специалистите. 

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени