Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти и доброволци броят водолюбивите птици

Снимка: Ася Пенчева

Точно преди седмица стотици доброволци в цяла Европа и Северна Африка отидоха край най-близките водоеми, за да преброят птиците, които виждат. Тази мащабна и синхронна акция се прави повече от 50 години. Всяка година по едно и също време биолози, еколози, орнитолози и всички останали, за които птиците са страст, правят едно и също - броят водолюбивите птици около водните площи - реки, езера, язовири и морета.

"Задължително се снима метеорологичната обстановка, защото всяка година е различна, ние трябва да измерим температурата, да опишем има ли сняг, няма ли, замръзнало ли е, какво е нивото на река Дунав, също е много важно, защото това влияе в значителна степен на присъствието и то най-вече на местата за почивка на птиците през нощта. Ако езерата и блатата покрай Дунав са замръзнали, но снегът  не е дълбок, може животните да се хранят, предимно с гъските по нивите наоколо в житните ниви, вечер нощуват на пясъчните коси, които се образуват на носа на островите или на опашката", каза биологът от Екомузея в Русе Венцеслав Петков.

 

Среднозимното преброяване се прави в цяла Европа и в Африка и това е моментна снимка на всички водолюбиви птици.

"В едно и също време навсякъде в Европа, на една и съща дата, ще се преброи колко вида птици има от определени видове. Това се прави, за да знаем какво е количеството на популациите - дали те намаляват или се увеличават, защо те са много податливи, това са биоиндикатори", допълни екологът Красимир Киров.

Ако един вид от земята - животински или растителен изчезне, покрай него изчезват още 10 вида.

"Ние не можем да си позволим да нарушаваме баланса в природата, защото той е възникнал и е станал баланс в природата, благодарение на човека", подчерта Киров.

Експертите тръгнаха от село Бръшлен и стигнаха до Мартен, за да направят своите проучвания.

Целия репортаж на Ася Пенчева можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.