Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общественици и граждани подкрепят подписката срещу изграждането на подземен паркинг

Подписка срещу изграждането на подземен паркинг в градинката до Часовника в Бургас стартира днес. 

Бисер Русимов от организаторите отбелязва:

В нито един европейски град не стимулират вътре в центъра да се правят паркинги, напротив, гледат да изкарат трафика навън. Още повече, че тук се крият редица опасности за църквата в близост, както при църквата "Кирил и Методий" знаете какво се случи. Геодезисти твърдят, че има подпочвени води и може да бъдат нанесени големи щети. Остава въпросът и дали се обслужва личен  интерес,    а не толкова обществен. 

Живко Господинов, общински съветник от БСП подкрепи подписката: Някои от колегите изразиха лично мнение относно предстояща такава инициатива, това по никакъв начин не обвързва организацията като цяло или пък групата ни съветници-това за нас е историческият център, за мене е махала- аз живея на улица Александровска и един такъв проект не трябва да се случва. За да  не се правят спекулации,  в момента, в който влезе подобна докладна, ако въобще има такава, ще свикам общинската организация на БСП  и ще вземем политическо решение.

Асен Бонджев, водач на антиправителствените протести в Бургас отбеляза: Не сме съгласни част от културно историческото наследство да бъде заличено, ще трябва да се мести паметникът. Имаме лош спомен и опит от подземния паркинг на площад Кирил и Методий когато беше засегната църквата,  същото може да се случи с арменската църква. Имаме опасения, че се преследват тесните икономически интереси единствено  на хотел България. Хубаво е да има по принцип паркоместа, но не мисля, че е чак толкова наложително и решаващо в случая, за да се събори или реаранжира  настоящата ситуация.

Стефан Петров от ОЗБГ информира, че в подписката  до  17.00 часа са се включили 1050 бургазлии. Подписката ще  продължи и през новата седмица, само че вече няма да е  на изнесено място пред Общината. Обмисля се да бъдат раздадени листове за подписи, например в  търговски обекти, така че броят на присъединилите се да нараства.   
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия