Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: Правителството има избор да развие един от двата проекта - "Белене" или "Козлодуй"

Проектът "Белене" - отново или окончателно спрян

Руслан Стефанов: Няма нужда от нови мощности, докато не излязат от употреба 5 и 6 реактори на "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

"Отново имаме изненадващи решения и случайни изказвания, неясноти какво всъщност се прави и в преследване на какви стратегии и разчети". Така анализаторът Руслан Стефанов коментира решението на правителството платеното оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ "Белене" да може да се ползва за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". 

Според него това е продължение на дълъг период на стратегически неясноти и "корупционни проекти с много сериозно фискално отражение върху българските данъкоплатци и българската енергетика":

"Свикнахме с решения, които се базират на предходни, които не са по-добри. 2008-а г. беше започнат проектът "Белене" с една заблуждаваща перспектива за развитие на българската енергетика и бяха пуснати за разходване над 4 млрд. лева национален ресурс. При първото правителство на Бойко Борисов се заговори за гьол и огромна корупция, която не беше разследвана. След това беше решено отново да се продължи строителството на тази АЕЦ. Това няма как да отмени корупционното начало и това, че тези реактори не се нужни на българската енергетика сега или в следващите 10-20 години. Изненадващо при правителството на Орешарски, пак с решение на енергийния министър, отново неясно защо, след едно посещение в САЩ обяви, че ще строим още два, а след това се притесни, че два ще бъдат много и остана само един в "Козлодуй". ... Поредица от десетилетия наред решения, които са отчайващи от гледна точка на стратегическата яснота на енергетиката".   

Според Стефанов България няма да има нужда от допълнителни мощности, докато не излязат от експлоатация 5-и и 6-и реактори на АЕЦ "Козлодуй", което по думите му е заложено в енергийната стратегия, че "може да се случи някъде към 2050-а година, но там е обявено, че правителството ще се стреми да увеличи живота на реакторите дори след 2050-а.

Руслан Стефанов

В предаването "Неделя 150" председателят на енергийната комисия на Народното събрание Валентин Николов заяви, че България има нужда от нова ядрена мощност. 

Той разказа, че проектът "Белене" е бил наследен, но ГЕРБ го е спрял, защото са очаквали да спечелят арбитражното дело, но след като то е било загубено, е трябвало да бъдат платени двата реактора:

"Ако бъдат отписани тези два реактора от активите на Националната електрическа компания, никой не знае какъв хаос и ужас ще настъпи в енергетиката ни", каза той.

"През 2012-2013 година Народното събрание е дало на правителството задача да проучи за 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" и това не е отменено. То обаче отмени свое решение за спирането на проекта "Белене". В момента правителството има избор да развие един от двата проекта", обясни Николов. 

Той подчерта, че в момента 5 участници проучват документацията за АЕЦ "Белене", за да могат да дадат оферти за реализиране на проекта

Продължава процедурата за "Белене", категоричен беше Валентин Николов и добави, че такъв вариант има бъдеще.

Той изказа лично мнение, че 7-и блок на "Козлодуй" е по-добрият избор, но подчерта, че като бивш директор на тази АЕЦ не е обективен и има сантимент. Според него най-вероятно следващият парламент ще вземе решението дали да се строи АЕЦ "Белене", или да се изгражда 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Валентин Николов

Интервюто на Явор Стаматов с Руслан Стефанов и Валентин Николов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна