Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дисквалифицираха руснаците заради Болшунов

Финалните метри на Мяки и Болшунов.
Снимка: БТА

Първият отбор на Русия в състав Алексей Червотник, Евгени Белов, Денис Спицов и Александър Болшунов, който завърши на трето място в щафетата от Световната купа по ски бягане при мъжете в Лахти, бе дисквалифициран, обяви журито на състезанието.

Причина е недопустимото поведение на лидера на руския тим Болшунов, който показа изключително неуважително поведение срещу представителя на домакините Йони Мяки. Във финалните метри на състезанието Болшунов и Мяки бяха замесени във финален спринт за втората позиция. Представителят на домакините се оказа по-свеж и около 20 метра преди финалната линия изпревари съперника си. Това никак не се хареса на Болшунов, който първо опита да препъне със ската си Мяки, а след финала изблъска с все сила финландеца в гърба, който точно бе закантил, за да спре.

Дисквалификацията на първия отбор на Русия означава, че на подуима се качва вторият състав на руснаците - Иля Семиков, Иван Якимушкин, Андрей Мелниченко и Сергей Устюгов, който оригинално бе четвърти. Победата убедително взе отборът на Норвегия. 24-годишният Болшунов, който е носител на Световната купа за 2020 година и понастоящем водач в генералното класиране през този сезон, вероятно ще отнесе и допълнително наказание заради циничната си постъпка.

Олимпийските и световни шампиони от Норвегия спечелиха щафетното състезание на 4 по 7.5 километра при мъжете от Световната купа по ски-бягане в Лахти (Финландия). Пол Голдберг, Емил Иберсен, Шур Рьоте и Симен Крюгер бяха най-бързи по трасето за 1:07.56.8 час. На второ място на 40.9 секунди завърши първият квартет на Финландия, а трети на 42.1 секунди остана първият състав на Русия, като в последните метри Йони Мяки удържа във финалния спринт срещу Александър Болшунов.

Олимпийските шампионки от Норвегия спечелиха щафетното състезание на 4 по 5 километра от Световната купа по ски-бягане в Лахти (Финландия). Тирил Венг, Терезе Йохауг, Хелене Фосесхолм и Хайди Венг триумфираха убедително в надпреварата с време 49:34.4 минути.

Световните шампионки от Швеция завършиха на второ място на 42.9 секунди, а трети се наредиха състезателките от първия отбор на домакина Финландия с изоставане от 59.5 секунди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!