Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Блокираните над 100 млн. лева от „Околна среда“ могат да бъдат спасени

Бойко Борисов, Емил Димитров и кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Блокираните над 100 милиона лева от Оперативна програма „Околна среда“ за подобряване качеството на атмосферния въздух за българските общини могат да бъдат спасени.

За това се договориха на среща днес премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда Емил Димитров и кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев.

Европейското финансиране е блокирано с определение на Върховния административен съд по делото, което води Община Горна Оряховица, защото не беше допусната за подпомагане от програмата и загуби над 7 милиона лева,с които се планираше да подпомогне 2800 домакинства да минат на по-екологично отопление.

Под риск да бъде загубено е цялото безвъзмездно финансиране за 111 442 000 лева по програмата „Околна среда“. Казусът беше обсъден днес от премиера, екологичния министър и кмета на Горна Оряховица. За постигната договорка кметът Добромир Добрев съобщи:

„За да освободим средствата си и останалите общини да не бъдат ощетени, министърът предложи средствата да бъдат дадени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на община Горна Оряховица за покриване на мерките. Аз смятам, че в рамките на един месец казусът ще бъде решен, но със сигурност ще бъде извънсъдебно споразумение, защото делото в момента е на поседна инстанция“.

Община Горна Оряховица е готова да предложи извънсъдебно споразумение след решение на правителството за финансирането и превод на 7 милиона лева, посочи кметът на Горна Оряховица. Блокираните пари засягат общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.