Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лекции и есета на Роман Ингарден на български

Снимка: kx-publishing.org

Роман Ингарден, един от важните философи на ХХ век, вече има представителен том с есета на български език в подбор и превод на проф. Правда Спасова. Той е една от ключовите фигури в развитието на феноменологичната философия в естетиката. 

Теоретичните  тестове, които сборникът съдържа, го представят по-пълно – досега Ингарден бе познат чрез книгата си „Човекът“, пак в превод на проф. Спасова. В предговора си към сборника „Естетическото“ тя пише следното за идеята му за „произведението на изкуството като интенционален обект“: 

„Идея до такава степен плодотворна, че успява да превъзмогне противоречието между субективизма и обективизма в естетиката, а и да предугади същностни тенденции в развитието на  съвременното изкуство“. 

Повече за Роман Ингарден и неговата философия – в разговора на Силвия Чолева с проф. Правда Спасова. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.