Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън ще ограничи влизането в САЩ на неамерикански граждани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще наложи забрана за влизане в страната на повечето неамерикански граждани, пребивавали наскоро в Република Южна Африка, за да се ограничи разпространението на появилия се там нов вариант на коронавируса, съобщи РойтерсЗабраната ще влезе в сила на 30 януари.

Днес Байдън ще върне забраната за влизане в САЩ на почти всички неамерикански граждани, пътуващи от Бразилия, Великобритания, Ирландия и страните от Шенгенското пространство.

На 21 януари американският президент разпореди всеки, който пътува за САЩ със самолет, да си направи тест за коронавирус, преди да се качи на борда и да остане под карантина след пристигането си.

Някои американски здравни експерти се опасяват, че съществуващите ваксини може да се окажат неефективни срещу южноафриканския вариант на коронавируса, отбелязва Ройтерс.

По данни на университета "Джонс Хопкинс", оповестени вчера, от началото на пандемията в САЩ са регистрирани над 25 милиона заразени с коронавируса, а смъртните случаи, свързани с Covid-19, са надхвърлили 417 500. През последните 24 часа в САЩ са починали 3332 души. 

Южноафриканският вариант на коронавируса, известен също като 501Y.V2, е с 50 процента по заразен и вече е установен в най-малко 20 страни. Този щам още не е открит в САЩ, но в най-малко 20 щати е установен британският вариант, известен като В.1.1.7., отбелязва Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!