Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото „Хитрино“ – в Апелативния съд

Снимка: БГНЕС

Обжалват присъдата по делото „Хитрино“ пред Апелативния съд във Варна. Присъдата на първоинстанционния Окръжен съд – Шумен е обжалвана от всички страни пред горната инстанция – двамата подсъдими и частните обвинители, а прокуратурата я протестира.

Пред въззивния съд ще се изправят главният машинист 64-годишният Димитър Михнев и помощникът му 45-годишният Радослав Петков. Те управлявали влака по време на инцидента на 10 декември 2016 г., при който част от композицията дерайлира, последваха взрив, изтичане на газ, многобройни пожари и разрушения на сгради, а 7 души загубиха живота си.

Машинистът Димитър Михнев беше осъден от първата инстанция на 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от право да упражнява професията си, а Радослав Петков бе лишен от свобода за 10 години и от право да бъде локомотивен машинист за 12 години. Двамата са под домашен арест.

Предстои Варненският Апелативен съд да направи цялостна преценка на правилността на присъдата, постановена от Окръжния съд в Шумен.

Днес, 25 януари, е първото заседание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна