Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Последен срок, в който биофермерите подават сигнали за грешки в Електронния регистър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е последният срок, в който фермерите, получаващи субсидии по мярката за биологично земеделие, могат да сигнализират за грешки и разминавания в Електронния регистър на биологичните производители.

Биопроизводителите получават средства на базата на данните от регистъра, затова е важно данните да са коректни, припомнят от Министерството на земеделието.

Ако забележат пропуски или грешки в регистъра, биопроизводителите трябва да подадат писмено заявление до своето контролиращо лице.

В информацията трябва да отбележат, както името си и всички данни за идентификация, така и информация за дейността си и детайлно описание на констатираните несъответствия.

Агроведомството ще разгледа само аргументирани заявления и ако констатира, че наистина са направени грешки, ще внесе нужните корекции.

Регистърът е създаден, за да събере база данни за дейността на всички фермери, които извършват биологично производство.

Информацията в него се въвежда от контролиращите лица, с които фермерът има сключен договор за контрол и  сертификация.

Проблеми в данните биха довели до проблеми в плащанията на биопроизводителите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.