Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кухата сърцевина на живота: нова поетична книга на проф. Цочо Бояджиев

Всяка книга с поезия на Цочо Бояджиев има своето вътрешно огнище, централна точка, носеща колона, върху която лежи капителът на думите. В последната му книга „Кухата сърцевина на живота“ това е цикълът „Рондо“. Дванадесет фрагмента, придържащи се към поетическата традиция на рондо, наситени с преплитащи се емоционална напрегнатост и духовна вглъбеност. Това съчетание е характерно за поезията на Цочо Бояджиев, но тук то получава особено ярко звучене. Цикълът „Рондо“ е майсторско изпълнение, задаващо общия смислов тон на книгата.

„Кухата сърцевина на живота“ не само утвърждава творческите му нагласи и цели, но в нея има и стихове, които насочват към нови линии на развитие със засилен екзистенциален акцент“, пише в предговора към книгата Илко Димитров.

„Тези стихове не интимничат, те деликатно разкриват самата човешка интимност. Това са стихове и на ерудиран философ, и на встрастен фотограф, и на задълбочен преводач, и на неспиращ да дълбае в себе си поет. Той някак успява да съвмести различните си роли, да бъде едновременно всички тях и това се усеща в стиховете му. Странно е – сякаш нищо не изтиква напред, сякаш нищо не захвърля встрани...“, казва още Чавдар Ценов в предговора към новото поетично издание.

Проф. Цочо Бояджиев разказа в „Артефир“ за темите и чувствата, които присъстват в новата му книга, за връзката между поезията и философията, както и за новите изпитанията пред човека в дните на пандемия.