Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Културното наследство на БНР – Архивният фонд

Милен Димитров: Ние правим радиото за хората, човекът е най-важен

Културното наследство на БНР и пазителите и търсачи на звукови съкровища 86 години след подписването от цар Борис Трети на указа, с който радиоразпръскването става държавна собственост. Архивният фонд е място, където по-рядко се насочват прожекторите. 

Милен Димитров, редактор в Архивен фонд на БНР, разказва в "Нашият ден" за мисията пазител на звуково наследство на Българското национално радио:

"Ние представяме това, което прави радиото уникално. Всяка едно радио пази изключително ревниво своите записи. В последно време виждаме как все по-големи усилия средства се влагат в това този труднодостъпен архив (защото има условия за съхранение и използване) да се отваря. Да се отварят тези архиви по един начин – виждаме, че светът комуникира в наши дни те да стават достъпни и онлайн с дигитализираните свои съкровища. 

Аз бих върнал хората малко по-назад от тези 86 години, когато един от пионерите на Българското радио проф. Асен Златаров пише в тогавашното списание "Радиовести" от 1929 г.: "Човек не е роден само за черен и нерадостен труд. И ето – радиото идва да му помогне, да подскаже на човека, че в живота му има и друго, освен неволи, потисничество и немотия". 

Радиото може да разкаже чрез своите записи изключително интересни истории, които ние с колегите от Архивния фонд се опитваме да представяме на хората, които четат в дигитална среда, преглеждат този сайт на Архивния фонд.

Най-важното, което не бива да забравяме, е, че ние правим радиото за хората – и то се прави от хора. Човекът тук е най-важен. Не е лесно да се прецени какво да бъде съхранено, зависи не само от писаните правила. Наистина зависи от хората, които създават това съдържание и възможността те да го оценят.

Най-голямото откритие са хората – техните автентични гласове."

Чуйте повече в звуковия файл.

На 25 януари се навършват 86 години от създаването на БНР с указ на Цар Борис III – Част от тронното слово на цар Борис III на откриването на I извънредна сесия на XXIV Обикновено народно събрание през 1039 г. с коментар на говорителя – запис от Златния фонд на БНР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна