Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Атеистичните делюзии" на Дейвид Бентли Харт е вече и в България

"Християнската апологетика е най-силна и най-процъфтяваща във времена, когато нагласите в обществото и посланията предизвикват някакъв християнски отговор на изначални въпроси". Това каза пред БНР Пламен Сивов от фондация "Покров Богородичен" в коментар за появилата се на книжния пазар у нас книга “Атеистичните делюзии: християнската революция и нейните модерни врагове” на Дейвид Бентли Харт. Това е първата негова книга, преведена и публикувана в България. Издава я “Омофор”, преводът е на Борис Маринов, а редактор – проф. Момчил Методиев. 

По думите на Сивов силата на християнското свидетелство е в диалогичността:

"Диалогичността, разбирана не като заяждане и отговор на атаки, а като способност на християнството да седне на една маса с умовете на своето време. Книгата е покана за диалог".

Харт излага свое наблюдение, че съвременната критика срещу християнството и срещу религията не може да се похвали с особен интелект, обясни още Пламен Сивов и уточни, че наблюденията на автора върху съвременната култура са изключително ценни:

"Той говори за модерността, която поражда изключително посредствено отношение към религията, вярата и християнството, което прави много труден диалога. Според автора, за да критикуваш нещо, трябва да познаваш много добре обекта на своите критики".

Сивов подчерта, че въпреки острия публицистичен заряд, книгата е диалогична.

Дейвид Бентли Харт е православен православен богослов, философ, писател, публицист и преподавател. Роден е през 1965 г., негови статии отдавна се превеждат на български език.

Интервюто на Петър Волгин с Пламен Сивов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Пламен Сивов /БГНЕС/

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна