Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белене очакват яснота за бъдещето на проекта за АЕЦ

Д-р Бистра Павловска и Милен Дулев
Снимка: Латинка Светозарова

Ръководството на Община Белене написа открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват за спешна среща и яснота за развитието на региона. В последните дни отново се заговори за бъдещето на АЕЦ "Белене". Темата за шансовете на проекта е в ежедневните разговори на хората от този край. 

Кметът на Белене Милен Дулев и председателят на Общинския съвет д-р Бистра Павловска настояват за спешна среща с премиера, за да обсъдят съдбата на АЕЦ „Белене“. 

"Важно е как ще се развива районът като няма перспектива за АЕЦ. За нас това беше водещо през последните 40 години, но с течение на времето самата идея и реализацията ѝ не се виждат по последните действия на правителството. Вярвам, че имат друга идея за самата площадка", каза кметът Милен Дулев.

Той подчерта, че всеки "жест" към реализацията на АЕЦ "Белене" е приета добре от местните жители, защото това е най-бързият начин за възстановяване на икономическото състояние на района. 

Председателят на Общинския съвет д-р Бистра Павловска коментира, че новината за предоставяне на оборудването за АЕЦ "Белене" на централата в Козлодуй е много разочароваща за хората в Белене:

"Поредно огорчение и разочарование. Сагата "Белене" вече е с близо 40-годишна давност. Преживели сме поне три първи копки и в годините това люшкане - ще го има, няма да го има - напрегна и натовари хората".

Тя подчерта, че настояват за повече информация за плановете за проекта за атомна централа, защото непрекъснато семейства напускат града, за да търсят работа другаде.

Репортажа на Латинка Светозарова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна