Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90% песимисти и едва 2% оптимисти сред собствениците на предприятията у нас

Кирил Домусчиев, Васил Велев и Радосвет Радев
Снимка: БГНЕС

Бизнесът изпраща тежка година с не повече от осем работни месеца, с 90% песимисти и едва 2% оптимисти сред собствениците на предприятията у нас. Това коментираха от национално представените работодателски организации, които призоваха за разхлабване на мерките и отваряне на затворените сектори сега, когато епидемичната ситуация го позволява. Те назоваха част от приоритетите си през настоящата година, като подчертаха, че част от тях са с антикризисно значение. За пореден път посочиха да отпадне задължението на работодателя да заплаща първите три дни от болничния на служителите.

"Всички от мерките са доста разпръснати и имат условия, за да се добере някой до тях, а това означава, че много нуждаещи се няма да получат или нямат достъп до тях. Винаги зависят от някакви чиновници, които да преценят дали условията са налице, или - не, а това поражда предпоставки за корупция. Всички от тях са с доста сериозно забавяне на плащанията и така най-важното условие - да получиш помощ, когато си в нужда - не може да се осъществи", обясни Цветан Симеонов от БТПП и добави, че освобождаването на работодателя от плащането на първите три дни от болничния е универсална мярка, която ще достигне до всички и няма чиновническо посредничество, за да се създаде корупционна ситуация:

"Проста мярка, но по едни или други причини държавните институции не прибягват до нея", добави Симеонов.

Според председателя на Стопанската камара Радосвет Радев е оправдано нетърпението на затворените бизнеси да заработят:

"Беше една чудовищна година. Към 7-8 месеца се събира да са работили предприятията за цялата 2020-а. Неработещ туризъм. Хората стояха по домовете си и единствените разходи, които правеха, бяха за храна и за пижами. Много трудна година. Месец с месец не си приличаха".

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че браншовите организации в засегнатите сектори настояват за разхлабване на мерките, както и за започване на работа - поетапно и в по-ограничени обеми:

"Независимо дали има компенсации, дългото не работене на един бизнес води до неговото ерозиране. Бизнесът иска да работи, а не да получава помощи".

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев зави, че трябва спешно да се изготви и подпише национално споразумение за осигуряване на ликвидност на пазара на електроенергия, в който да се ангажират всички производители, членове на БЕХ и борсата:

"Да се подпише, за да може цените да са по-прогнозируеми за българската индустрия до пълното либерализиране на пазара и пазарното ни свързване, което отново се отложи с близо една година, с единния европейски пазар да се реализира".    

Репортажа на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна