Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Русинов: Легитимността на политическата система зависи от честността на изборите

Снимка: БНР

„Антикорупционен фонд“ ще проучва влиянието на контролирания и купен вот в политическите избори в България. Първите резултати от изследването ще бъдат оповестени дни преди парламентарните избори на 4 април. Обект на проучването ще са всички видове избори след 2013 година, като за предстоящите ще има допълнителен доклад след произвеждането им.

Марио Русинов

В предаването "Нещо повече" политологът Марио Русинов, анализатор в "Антикорупционен фонд", коментира, че екипът им е амбициран да състави методология, разчитаща на количествени данни:

"Да създадем статистически модел, който да обработи резултатите от всички избори, проведени от 2013-а година досега, с цел да се търси анормално електорално поведение и да се набележат червени флагове. Секция по секция ще се проверява къде има нестандартно поведение и къде може да е рисково място за т.нар. контролиран и купен вот".

По думите на политолога ще се наблюдават фактори като големи групи избиратели, които рязко сменят своя избор от една партия към друга, при последователни избори и то с подкрепа за диаметрално противоположни партии:

"Рязката смяна на електоралното поведение е със сигурност червен флаг. Други елементи, които ще залегнат в нашия модел, ще е скок в активността. Друг фактор би бил голям брой на невалидни бюлетини". Русинов подчерта корелацията между бедността и контролирания вот. 

"Основната ни цел е данните ни да станат достояние на обществеността, но и на правораздавателните органи, за да могат да се вземат превантивни мерки и това да не се случва. Защото легитимността на политическата система зависи от честността на изборите", заяви анализаторът.

На 25 март ще бъдат изнесени данните от проучването на "Антикорупционен фонд". Предвидено е създаването на интерактивна карта на секциите, за да може да се провери кои са светващите в червено, където е имало купен или контролиран вот.

Марио Русинов посочи, че вече са получили подкрепа за проекта от представители на научната общност в България.

Интервюто на Диана Янкулова с Марио Русинов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени