Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките на древните шамани с церемонията Темаскал

Има ли лечебна сила церемонията Темаскал

Подготовка на огъня за церемонията Темаскал
Снимка: Славена Илиева

Темаскал е хилядолетна церемония за здраве и пречистване на тялото и душата. Древните шамани (учители) са знаели как да забавят стареенето на мозъка, как да подобрят физиологичните и биологичните процеси в тялото, обръщайки се към природата по един особен начин. Красимир Костов дълго време се е подготвял, за да може днес да води церемонии и да споделя опита си с нас. Едно пътуване сред дивата природа, песни и звуци на музикални инструменти, ароматни билки и неизчерпаема мъдрост, достигнала до нас от далечните земи на Америка. 

Структура, която се подготвя за Темаскала            Снимка: Славена Илиева
"Темаскал е древен ритуал, който присъства в множество култури, включително в културите на славянските народи, в момента активно се случва по земите на Мексико и Северна Америка, където се нарича инипи. В същността си той представлява ритуал за пречистване на физическото тяло, пречистване на емоциите, на ума, а посредством срещата с четирите елемента и посредством една форма, която много наподобява сауна и парна баня", каза в предаването "Нощен хоризонт" Красимир Костов. 

Пожеланията на всеки влизат в Темаскала                   Снимка: Славена Илиева
Хората, които имат забрана да посещават сауна и парна баня не могат да участват в ритуала. Най-малкият участник в ритуала е бил на 1 година, а най-възрастният е бил над 80 години.

"Преди да започнем със самия ритуал, е добре да си разкажем за контекста, в който се случва, контекста за разбирането на четирите елемента и на четирите посоки, индианците имат разбирането за кръговрата на живота, който символично е представен в четирите годишни времена, които за щастие ги имаме и в България", допълни Красимир Костов. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна