Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Живописен диктат" на Васил Петров в галерия „Възраждане“

| обновено на 26.01.21 в 07:25

Изложба под надслов "Живописен диктат" на художника Васил Петров ще бъде открита тази вечер от 18 часа в пловдивската галерия „Възраждане“.

Творящият в Пазарджик маестро представя 21 от най- новите си творби, рисувани през последните четири месеца.

Кръстник на богатата експозиция е галеристката Краси Алексиева, която определя автора като „преди всичко живописец, цветорисувач, при него живопистта надделява над формата , над композициите, размерите и темите“.

В продължение на три седмици пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на характерните за автора сюжети с голи, женски тела,  исторически руини , морски и градски пейзажи.

А в една от творбите му ще открият, наложения от него похват да вмъква текстове, изписани на латиница.

„Този текст, обаче е нечетим. Няма да откриете послание чрез него. Той е просто елемент от художествения ми изказ“ , споделя Васил Петров.

Роденият през  декември 1961 г. Петров живее и работи в Пазарджик. Твори предимно в сферата на кавалетната и монументалната живопис. Участвал е  в десетки  международни,национални представителни и групови изложби, и пленери. Има над четиридесет самостоятелни изложби в България, Италия, Дания, Мексико, Австрия. 

А ежегодното му представяне пред пловдивска публика  е традиция вече близо 20 години.

Какво споделиха часове преди откриването на изложбата художника Васил Петров и галеристката Краси Алексиева можете да чуете в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна