Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Николай Димитров: БНР е медия с огромно доверие, особено в пандемията

Доц. Николай Димитров
Снимка: ФБ/ Николай Димитров

"Когато търсят информация за Covid-19 от радиопрограма, 58% от отговорилите разчитат на Българското национално радио. БНР е една от медиите с огромно доверие". Това коментира пред БНР социалният психолог доц. Николай Димитров, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и в НБУ. Той обясни, че участва в изследване, което предстои да бъде завършено, но цитираните данни са видима тенденция в него. 

Други интересни данни от това проучване на обществените нагласи са, че 21% смятат, че властите в България действат адекватно на коронакризата, но 43% са на мнение, че управляващите в другите държави вземат адекватните решения. 

"Ако обърнем въпроса - 18% определят като неадекватни действията на властите в другите държави, а 62% смятат, че неадекватни са българските власти. Като точни определят данните за заболеваемостта в България само 14%, докато 30 на сто ги смятат за преувеличени. За други 11% те са дори силно преувеличени. Общо 45% ги приемат за занижени или силно занижени", посочи социалният психолог. 

Според него колебанията в мненията на хората са плод на общо недоверие:

"Изглежда, че и министър-председателят не вярва на данните, които му подават от Щаба. Как да се ориентира човек, когато вижда, че в Западна Европа затягат мерките, а тук отварят молове и фитнеси".

Доц. Николай Димитров беше категоричен, че основно комуникационен е проблемът на властта по отношение на коронавируса и ваксинирането срещу него:

"Освен, че вижда един модел на хаотично говорене и хаотично вземане на мерки, българинът не вижда някаква стабилна и реалистична информация, затова разчита на слухове и на информация от познати, които са преболедували. Няма стабилен път, по който властта да е намерила начин да информира населението за ползите от ваксинирането и за здравната си стратегия, ако изобщо я има". 

Интервюто на Диана Янкулова с Николай Димитров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна