Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото и аудиото преживяват втори Златен век

Андон Балтаков: В БНР работят едни от най-качествените журналисти, това трудно се имитира

Политиците не ми научиха телефона, категоричен беше генералният директор на БНР

Андон Балтаков
Снимка: Цветелина Белутова

"Радиото и аудиото преживяват втори Златен век. Словото остава онзи модел на общуване, който може да позволи на човек да върши много неща, а в същото време и да му вярва. Ние изградихме това доверие с десетилетия". Това каза в предаването "Нещо повече" генералният директор на БНР Андон Балтаков по повод на 86-ия рожден ден на Националното радио.

По думите на Балтаков радиото разказва истории - информационни и музикални:

"Ние разказваме на хората живота - такъв, какъвто го виждаме, чуваме и разбираме. Това помага на БНР да вярва в бъдещия си растеж".

Генералният директор на БНР заяви, че Националното радио посреща 2021-ва година финансово стабилно - бюджетът е 56 милиона лева. Той подчерта, че по отношение на дигиталните канали се мисли в съвсем различни интерактивни проекти, които да позволят съдържанието да живее дигитален живот:

"През ноември 2020-а година 2 милиона потребители са посещавали сайта bnr.bg, от тях 835 000 са от София. Когато има нужда човек от достоверна информация, прекрасна култура и музика, знае, че може да дойде в БНР и да го получи".

Според Балтаков рекламният пазар в България не може да поеме издръжката на такъв тип информационно съдържание, каквото произвежда БНР:

"Няма програми, които да успяват да конкурират културната ни програма "Христо Ботев". Няма я тази регионална журналистика, каквато я имаме в нашите регионални програми".

Той заяви, че стандартът на БНР за създаване на продукт, е изключително висок:

"При нас работят едни от най-качествените журналисти в България и това е много трудно да се имитира", подчерта Андон Балтаков. 

Политиците не ми научиха телефона, категоричен беше генералният директор на БНР. Той отново подчерта, че желанието му е да изгради свободна и независима журналистическа организация в България:

"Директно някой да ми се е обаждали и да ми казва свали, качи новина или този да участва, а онзи да не участва - не! Знаете, че и аз на журналисти не се обаждам".   

Андон Балтаков съобщи, че са подадени планове в Министерството на културата, с които да се изискат фондове по европейска програма, с които много по-активно ще продължи дигитализацията на архивите на БНР

Интервюто на Диана Янкулова с Андон Балтаков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени