Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Астра Зенека" без отговор защо намалява с 60% договорените Covid ваксини

Снимка: БГНЕС

Фармацевтичната компания "Астра Зенека" не е дала задоволителни отговори днес на Еврокомисията защо смята да не изпълни ангажимента си и да намали с 60 процента договорените доставки от ваксината си срещу Covid-19 до края на март.

За това съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кирякиду, цитирана от Ройтерс.

"В бъдеще всички фирми, които произвеждат ваксини, ще трябва да подават предварително уведомление, винаги, когато искат да изнасят за трети страни", заяви еврокомисарят. Тя даде изявление във връзка с вчерашното съобщение на "Астра Зенека", че ще съкрати ваксината си срещу КОВИД 19 за Общността с 60 на сто.

Според нея всички производители на ваксини на територията на Евросъюза вече ще трябва предварително да обявяват данни за износа си за страни извън Европа.

"ЕС е финансирал предварително разработването на ваксината и на нейното производство", каза тя. "ЕС иска да знае точно кои дози са произведени от "АстраЗенека" и къде точно се намират досега и дали или на кого са доставени", настоя европейският комисар.

"ЕС иска поръчаните и предварително финансираните дози да бъдат доставени възможно най-бързо, както и договора ни да бъде изцяло изпълнен. В допълнение днес Комисията предложи на 27-те страни-членки в Управителния съвет да задействат механизъм за прозрачност при износ възможно най-бързо. ЕС подкрепи бързото разработване и производство на няколко ваксини срещу Covid-19 на обща стойност 2,7 млрд. евро. Искаме яснота при трансакциите и пълна прозрачност при износа на ваксини от ЕС", подчерта Стела Кирякиду.

Тя допълни, че разговорите с "Астра Зенека" ще продължат по-късно тази вечер.

336 милиона евро са платени за 300 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека" по договор от август миналата година. Миналия петък компанията обяви, че ще съкрати с 60 процента броя на дозите, които трябва да достави до края на март и така до тогава страните членки на Европейския съюз ще получат само 31 милиона дози.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!