Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите щамове на коронавируса доведоха до рестрикции при пътуване

Снимка: БГНЕС

Новите щамове на коронавируса доведоха до рестрикции при пътуване.

Германия изисква представянето на отрицателен PCR тест от пристигащите от повече от 20 държави, включително съседна Чехия, а също Португалия, Испания, Египет и САЩ. По границите с държави от ЕС, където няма граничен контрол, влизащите в страната ще бъдат проверявани на случаен принцип. По границата с Чехия вече се оформиха дълги опашки от хора, които живеят от едната страна на границата, а работят от другата. Стотици автомобили и пешеходци са блокирани на пропускателните пунктове.

В същото време Европейската комисия предложи по-строги коронавирусни мерки при пътуване до и в рамките на ЕС..

Британското правителство въведе изискването за отрицателен тест за Covid, но заради новия щам обсъжда допълнително затягане на граничния контрол. Пристигащите трябва и да се самоизолират за 10 дни и по този повод се обсъжда те да бъдат настанявани в хотели срещу заплащане от тяхна страна.

„Европа като цяло прави стъпки към налагане на по-добър контрол над разпространението на Covid-19“, заяви френският президент Еманюел Макрон.

"Ограничихме влизанията в страната от страни извън ЕС, за да спрем разпространението на нови варианти на вируса. Навсякъде в Европа в следващите седмици ще приспособим стратегията си към по-добър контрол над пандемията", смята Макрон.

Заради коронавируса от тази вечер властите в Израел забраняват всички пътнически полети за и от страната за една седмица.

"Затваряме летище "Бен Гурион" от днес. Искаме херметически да затворим небето, освен за извънредни случаи, за да не допуснем навлизането в страната на други варианти на вирус", обяви премиерът Бенямин Нетаняху.

А американският президент Джо Байдън ще върне и забраната за влизане в САЩ на почти всички неамерикански граждани, пътуващи от Бразилия, Великобритания, Ирландия и страните от Шенгенското пространство.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!