Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джузепе Конте подава оставката на италианското правителство

Премиерът се надява на нов мандат за съставяне на кабинет с по-широка подкрепа

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Джузепе Конте ще се срещне във вторник с президента на Италия Серджо Матарела, за да подаде оставка. Причината е политическата ситуация, която остава кризисна заради липсата на абсолютно мнозинство в горната камара на парламента.

Първо, той ще представи решението си пред Министерският съвет, след това ще отиде при президента на страната Серджо Матарела. Целта е да няма предсрочни избори и да му бъде възложено да състави трети свой кабинет.

Решението за това зависи от президента.

Предполага се, че оставката ще бъде приета и Матарела ще възложи на Конте съставянето на ново правителство.

Движението „Пет звезди” го подкрепя за негов трети кабинет, както и Демократическата партия. Нейният лидер Никола Дзингарети каза, че се работи за създаване на авторитетно правителство с широка проевропейска парламентарна база с премиер Джузепе Конте като точка на равновесието в този труден момент.

Стигна се до този сложен политически ход, защото в Сената  правителството няма гарантирано мнозинство от тези, които го подкрепиха при вота на доверие.

Конте загуби мнозинството си в горната камара на парламента (в Сената) през миналата седмица, когато центристката партия Italia Viva, водена от бившия премиер Матео Ренци, напусна управляващата коалиция заради управлението на правителството на коронавирусната криза и справянето му с икономическата рецесия.

Кабинетът се свиква утре в 09:00 ч. сутринта местно време, на което заседание Конте "ще информира своите министри за намерението си да подаде оставка. След това ще отиде при президента Серджо Матарела", се казва в изявлението на кабинета.

След като премиерът подаде оставка обаче няма гаранция, че може да се сформира нова коалиция и винаги съществува риск предсрочните избори да се окажат единственото жизнеспособно решение.

По-рано депутатите от собствената коалиция на премиера предупредиха, че тази седмица ще бъде изправен пред поражение в парламента при гласуване на оспорван доклад за правосъдната система, което може да бъде избегнато само чрез неговата оставка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!