Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия изпрати предупредително писмо на "Пфайзер" относно забавянето на Covid ваксините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник италианското правителство изпрати официално уведомително писмо до "Пфайзер" (Pfizer), призовавайки фармацевтичната компания да спазва договорните си ангажименти по отношение на доставките на ваксини срещу Covid-19, заяви правителственият специален комисар, цитиран от Ройтерс.

Писмото увеличава напрежението между Европейския съюз и американския производител на ваксини, който обяви през миналата седмица временно забавяне на доставките за единния блок.

Писмото е подписано от главния прокурор на Италия и приканва "Пфайзер" да изпълнява договорните си задължения към Европейския съюз.

"Държавната прокуратура изпрати официално известие на Pfizer, за да се съобрази с договорните си задължения, свързани с невъзможността да достави дозите с ваксини", се казва в изявлението на специалната служба на комисаря.

В правителственото изявление се добавя, че специалният комисар ще направи оценка през следващите часове какви по-нататъшни действия да се предприемат на национално и европейско ниво.

По-рано днес външният министър на страната Луиджи ди Майо сигнализира, че правителството на Италия ще заведе дела срещу "АстраЗенека" и другия голям производител на ваксини срещу Covid-19 - "Пфайзер", заради забавянето на обещаните доставки.

Ако "Пфайзер" не изпълни договорните си задължения, фармацевтичната компания може да бъде обвинена в нарушаване на договора, който е подписала с Европейския съюз от името на държавите членки, каза италиански източник, запознат с въпроса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени