Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Естония избра за първи път жена за премиер на страната

Кая Калас, първата жена премиер на Естония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Естония гласува доверие на лидера на десноцентристката Реформистка партия Кая Калас и тя е вече първата жена премиер на балтийската държава, предаде Франс прес.

Кая Калас е бивша евродепутатка и е дъщеря на бившия премиер, а след това дългогодишен еврокомисар Сиим Калас. Тя ще управлява в коалиция с Центристката партия на досегашния премиер Юри Ратас, който подаде оставка заради корупционен скандал с партията му. Ратас остава неин председател, но не е в състава на правителството.

Ето какво заяви Кая Калас, след като за правителството й гласуваха 70 от общо 101 естонски депутати, включително социалдемократите, които остават извън управляващата коалиция:

"При върховенството на закона на могат да се вземат решения под влиянието на "мръсни" пари. Ако не спрем това, не просто една партия в правителството ще бъде разрушена, а доверието на гражданите в държавата".

Реформистката партия на Калас спечели изборите през 2019 година, но не успя да се коалира с никого. Центристите взеха властта заедно с крайнодясната Консервативна народна партия. 15 са министрите в новия кабинет, 6 от тях са жени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!