Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ: Пандемията задълбочи регионалните различия

| обновено на 26.01.21 в 16:27
Снимка: БГНЕС
Кризата, предизвикана от пандемията, е задълбочила икономическите различия между София и останалите региони на страната и е довела до срив в заетостта през миналата година. Това показват данните от изследване на Института за пазарна икономика, което ежегодно анализира икономическото, социалното и демографското развитие на областите. 

Акцент в него са местните пазари на труда и ефектите от пандемията. Изследването представя икономическото и социалното състояние на отделните области в страната. Регионалните профили на ИПИ отчитат 64 индикатора, които дават най-близка до реалната картина в 28-те области на страната и позволяват да се анализират в детайли регионалното развитие и предизвикателствата пред местните власти. Заради Covid кризата фокусът на изследването през тази година е поставен върху местните пазари на труда и ефектите на пандемията.

В рамките на анализа експертите отговарят на въпросите кои области са водещи в икономическото си развитие на прага на пандемията и какво се случва след това, къде са загубени най-много работни места и задавали се възстановяване. Както и какво се случва с образованието и демографията по време на пандемията, кои са ключовите моменти в планирането на общинските инвестиции в периода до 2027 година. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени