Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Омбудсманът настоява за увеличаване на кризисните центрове за жертви на домашно насилие

| обновено на 26.01.21 в 12:32
Дискусията е организирана от омбудсмана Диана Ковачева
Снимка: Ани Петрова

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за увеличаване на кризисните центрове, в които се настаняват жертви на домашно насилие и за отпадане на системността на наказанието на насилника. В момента е нужно да има поне 3 провинения, за да има наказание.

По време на дискусия, посветена на проблема и организирана от Диана Ковачева, тя поиска законопроектът за защита от домашното насилие да бъде разгледан в сегашното Народно събрание.  

"У нас за съжаление не се води официална статистика, но по данни на неправителствените организации от 30 процента до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от насилие през трите месеца на извънредното положение в страната. През 2020 година, пак по данни на гражданския мониторинг, убитите в близка партньорска връзка жени са 15 като от медийните публикации съобщенията са за поне още пет. Печално известен стана фактът, че само за два месеца по време на пандемията през пролетта в условия на домашно насилие бяха убити 9 жени."  

В дискусията се включи и ресорният министър Десислава Ахладова, чието ведомство е изготвило законопроекта и представи част от акцентите в него.  

"Разширява се кръгът на лицата, които са пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по реда на Закона за защита от домашното насилие. Увеличават се също така мерките за защита, които се налагат от компетентните органи".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.