Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводителите настояват за помощ по схемата "Де минимис"

Снимка: БГНЕС

Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява през 2021-ва браншът да получи държавна помощ по схемата "Де минимис". Темата ще бъде дискутирана по време на предстоящия днес Консултативен съвет по тютюна.

Тютюнопроизводителите не бяха включени при финансовото подпомагане по трите Covid мерки, които България приложи миналата година, за да компенсира различни сектори в селското стопанство заради загубите от пандемията. Причината - парите са европейски, а Европа не стимулира отглеждането на тютюн. Затова от Националната асоциация на тютюнопроизводителите настояват тази година секторът да бъде подпомогнат по"Де минимис".

"Де минимис"  е национална схема и смятам, че е редно сектор "Тютюн" да бъде допуснат за участие по схема  "Де минимис" и ние настояваме да бъдат допуснати тютюнопроизводители, отглеждали тютюн през стопанската 2020 година", каза председателят на организацията Цветан Филев.

Общият размер на помощта по схемата "Де минимис", която един фермер може да получи, е левовата равностойност на 25 хиляди евро за период от три последователни данъчни години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна