Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа" - фондът на ЕС SURE и спасяването на заетостта

| обновено на 26.01.21 в 11:08

В средата на декември Народното събрание ратифицира Споразумението за заем между Европейския съюз  и България за отпускането на 511 милиона евро заем от Фонда за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица заради Ковид-пандемията. Пред създадения от Брюксел инструмент „Шуър“за финансова помощ са кандидатствали 18 страни – членки, за да покрият разходи за  запазването на заетостта. 

Портфейлът на проекта е 100 милиарда евро, набрани чрез емитиране на социални облигации. Със средствата ще се допълнят националните мерки за преодоляване на пандемията и на социално икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите. Заемът, който София получава е с 15- годишен максимален срок на падежа, като срокът за използването на помощта е 18 месеца, считано със задна дата от 30. 09. 20 г. 

Очаква се  у  нас между 4500 и 5000 работодатели да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 хиляди служители и работници, както и  хората на първа линия.

По данни на социалното министерство безработицата у нас през декември миналата годината е 6,7 процента и е най- ниската от месец май. В Пловдив – град регистрираните безработни от март до края на декември са 6 500, което е 3,95 на сто, а в областта те са над 17 000 или  5,7 процента. Според Димитър Димитров от Регионалната служба по заетостта това не е драстично увеличение в сравнение с 2019-та година, когато останалите без работа са били с 4 хиляди по- малко. 

От март до края на миналата година Бюрата по труда в Пловдив и областта са  осигурили работа за над 23 хиляди души. По т. нар. мярка "Ковид" за подкрепа на заетостта са одобрени 204 заявления на фирми от транспорта и туризма за отпускането на компенсации от 290 лева за всеки нает, чиято заетост ще бъде запазена. Чрез нея са се възползвали 5 000 души. 

Към края на декември по другата мярка "Запази ме" при 880 подадени заявления за общо 5000 наети са одобрени 335 фирми с общо 1600 работници.

Част от помощта, обаче, не е стигнала до хората. Диян Найденов е собственик на нощни заведения в Пловдив с над 200 служители. Бизнесът му е затворен от края на октомври, а подчинените му са получили 24 лева само за последния ден на ноември. Не е получил средства и за компенсиране на 20 на сто от оборота, а мярката 60 на 40 смята за неприложима.

Валентин Драгнев - собственик на фитнес зала, чийто работници също са в неплатен отпуск, разказва същото и добавя, "че това е нечовешко".

Тони Симидчиева,  е ресторантьор и хотелиер също в Пловдив. Казва, че бизнесът й е не в локдаун, а в нокдаун.

 Според Еньо Енев – председател на Сдружението на ресторантьорите Тракия – Пловдив  очакванията на бранша са през януари безработицата да скочи в пъти.

И ако държавата пое ангажимента тази седмица да изплати забавените компенсации на бизнеса и отварянето на фитнесите от следващата седмица Европейският парламент вече обсъжда нови инициативи за подкрепа на заетостта. Една от тях е защитата на хората, които са принудени да работят дистанционно, обяснява евродепутатът Атидже Алиева - Вели, член на комисията по заетост и социални дейности. По думите й Франция и северните държави вече са го направили чрез колективното трудово договаряне, което у нас е слабо развит

Друга мярка, която се обсъжда е гарантирането на достойно жилище на разумни цени за работещите.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.