Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ход е новата сесия на Фондация „Стоян Камбарев“ за кинопроекти на млади творци

Снимка: Архив

Фондация „Стоян Камбарев“ за поредна година ще предостави награда за млади кинотворци и подкрепа за реализация на техен проект. Третото издание на процедурата за кандидатстване вече е в ход. Международно жури ще избере трима режисьори, а финалистът ще получи бронзова статуетка и 10 хиляди лева.

„Едно интересно състезание, един необичаен конкурс под кодовото име награда за кино 3-5-5. Трима млади кинорежисьори ще изберем, които трябва да заснемат 5-минутен филм само за пет дни. Това са условията. Оттам идва и името“, обясни в предаването „Преди всички“ актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, председател на Управителния съвет на фондацията.

Конкурсът е за професионалисти. Има и ограничение по възраст – участниците трябва да бъдат между 18 и 30 годишни. Задължително условие е вече да имат заснети било късометражен филм, било музикално видео или импресия. Допускат се само авторски сценарии, не може да бъде адаптация по разказ или книга. Кандидатите следва да представят и кратка творческа биография, както и едноминутно видео с мотивация на проекта.

Обикновено кандидатстват 70-90 души, уточни Деси Тенекеджиева. Миналата година на журито направило впечатление черногледството на младите хора, които са се включили в конкурса, допълни тя.

„Ако един филм, мрачен, е гениален, разбира се, няма да кажем – няма да го вземем, само защото е мрачен. Миналата година спечели романтична комедия. Хората гласуваха за романтична комедия.“

Според Тенекеджиева шестимата финалисти досега са направили много различни филми. 

Повече за наградите и други проекти на фондацията – чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна