Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново нарастване на британската безработица и пореден спад на заетостта

| обновено на 26.01.21 в 13:02

Безработицата във Великобритания е достигнала 5% в тримесечието до ноември от 4,4% три месеца по-рано и спрямо 4,9% през трите месеца до октомври, като това е най-високото ниво от лятото на 2016 година. Очакванията на финансовите пазари за още по-солидно повишение до 5,1 на сто. Според националната статистика има 1,72 милиона безработни.

Това показват данни на официалната британска статистика ONS, които са пореден сигнал за влошаване на трудовия пазар с оглед на въведения през ноември нови локдаун в страната, който в последствие беше допълнително затегнат и удължен, за да се ограничи силната втора вълна на коронавирусна пандемия на британските острови.

Безработицата е нараснала с 418 000 в сравнение със същия период от предходната година и с 202 000 спрямо предишното тримесечие. Това е най-големият ръст на безработица след 2009 година.

Особено тревожен факт е, че това засяга все повече хора във възрастовата група от 25 до 34 години. А в групата от 16 до 24 години се наблюдава най-големият спад в трудовата заетост. Най-сериозно са засегнати ресторантьорството и хотелиерството, следва производствената сфера.

Заместник-директорът на Националната статистика Сам Бекет заяви за Би Би Си, че броят на работниците, които се водят на заплата е намалял с 828 000 от началото на пандемията.Тя допълни обаче, че в момента има 4,5 милиона пуснати в принудителен отпуск и това усложнява изясняването на картината какво точно става на пазара на труда.

Схемата за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск работници вероятно ще бъде продължена и след април.

При всички възрастови групи се наблюдава увеличение на съкращенията. По този показател има рекорд от 14-15 работници на всеки 1 000. В същото време обаче се увеличава броят на вакантите работни места. За споменатото тримесечие той е 81 000. 

В същото време нивото на заетост продължи да се понижава, достигайки през периода септември - ноември 2020 г. 75,2% спрямо, което е с 1,1 процентни пункта под нивото през същия период на 2019 г. Само в рамките на последните три месеца до ноември включително заетостта във Великобритания се сви с 88 хиляди.

Отделни данни, публикувани също от британската национална статистика, показват, че броят на служителите, водещи са на ведомост във фирмите, е намалял през декември с 2,7% спрямо година по-рано и с 828 000 спрямо началото на пандемията през февруари 2020 г.

Трябва да се има предвид, че реалната британската безработица е намалена заради правителствената схема за задържане на работа, която към 31-ви октомври подкрепя 2,4 милиона работни места спрямо 8,9 милиона през месец май.

Програмата е най-скъпата мярка за икономическа подкрепа заради коронавирусната криза, струваща 46,4 милиарда лири (около 63 млрд. долара) до средата на декември и трябва да приключи на 30 април 2021 г.

Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания

Финансовият министър Риши Сунак ще определи бъдещи мерки за подпомагане на работните места при представяне на 3-ти март на държавния бюджет за следващата финансова година. започва на 1-ви април. Нарастващите случаи на Covid-19 през миналата година го принудиха многократно да отмени плановете за прекратяване на схемата за запазване на работни места.

След днешните данни Сунак каза: "Тази криза продължи много по-дълго, отколкото се надяваше всеки от нас - и всяка загубено работно място е трагедия“.

"Докато NHS (Националната здравна служба) работи усилено, за да защити хората чрез ваксините, ние хвърляме всичко, с което разполагаме, за да подкрепяме бизнеса, хората и семействата", допълни той, цитиран от Ройтерс.

По-рано този месец управителят на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че вярва, че нивото на безработица е по-високо, тъй като официалната дефиниция изключва хора без работа, които временно са отложили търсенето на нова работа поради пандемията.

Великобритания влезе в нов строг противопандемичен локдаун на 5 януари поради бързо нарастващия брой на новозаразените с коронавирус и на броя на жертвите, който вече е близо 100 000 и е най-високият в Европа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна