Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Зографски от „Спаси София“:

На мястото на незаконните гаражи трябва да стане това, което е по ПУП

Снимка: БГНЕС

Начинът, по който в София се бутат съществуващите от години гаражни клетки, създава впечатление, е част от административния хаос, забъркан от администрацията, която управлява столицата. През 2012 г. е започнал квазипроцес по узаконяване на част от клетките, но тази активност се компрометира, когато те се намират върху общински терен.

Това коментира пред Радио София Андрей Зографски от „Спаси София“:

„Тези клетки продължават да бъдат незаконни и всички подлежат на премахване. Втората не по-малко важна стъпка е да се приложи предвиденото в ПУП (Подробен устройствен план). Ако теренът е предвиден за зелена площ – да стане такава, а не кална точка или паркомясто.“

Зографски припомни, че от „Спаси София“ са проучили и предложили проект за места, където да бъдат изградени етажни паркинги – в първия пакет са „Люлин“, „Младост“ и Овча купел“, но мнозинството в Столичния общински съвет бави доклада, въпреки, че вече е разгледан в Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

Ако се одобри проектът до 6 месеца паркингите могат да бъдат готови. За 2021 г. обаче в бюджета на Столичната община не е предвиден и 1 лев за паркинги, допълни Андрей Зографски.

С него разговаря Константин Лавсов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна