Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на един руски политически емигрант у нас

Евгени Чупов, протест пред Руското посолство, София (личен архив, Фейсбук)

Евгени Сергеевич Чупов, потърсил и получил политическо убежище у нас, бе един от организаторите на протеста в защита на опозиционния лидер Алексей Навални пред Руското посолство в София на 23 януари. Преподавател е по английски език. В предаването „Хоризонт до обед“ той разказа своята история.

„В Русия бях политически активист, отстояващ гражданските права в своя регион. Борехме се срещу унищожаването на паркове и презастрояването в нашия район. Обяснявах на хората, че ако искат този парк да се запази, то би било хубаво да отидат и да гласуват за независимите кандидати в нашия район. Тъй като независимата ми позиция се оказа опасна и застрашаваща избирането на кандидата от партията на Путин, с мен се зае тайната полиция. Няколко пъти ме задържаха по време на кампанията, последния път бях задържан за 12 часа. Отказано ми бе да се свържа със семейството си и с адвокат. Това се случи едва два дни преди планирана ваканция в България. Дори не знаех ще успея ли да напусна страната. Но, за мое щастие, кандидатът, за когото агитирах, ми предостави адвокат и излязох на свобода. Вече в България получих уведомление от прокурор на Руската федерация, че се планира обиск в дома ми. Обичайна практика е по време на такъв обиск полицията да подхвърля уличаващи вещества или материали и така да изфабрикува присъди за немалко години. Със семейството ми преценихме, че за нас не е безопасно да се приберем в Русия. Така решихме да поискаме политическо убежище в България.“

„Правозащитници ме предупреждаваха, че до моя казус нито един руснак не е получавал политическо убежище в България. Когато първия път ми отказаха да ми предоставят убежище, с моите адвокати решихме да се обърнем към Административния съд. Паралелно с това информирах за отказа руски и български журналисти, независимата преса в България написа статии в моя подкрепа“, продължава разказът на Евгени Чупов.  

Евгени Чупов през 2018 година, снимка личен архив (Фейсбук)

„Владимир Путин вече 20 години лъже руснаците. Вярвам на екипа на Навални - те са професионалисти, които дълги години се занимават с разследвания. Досега нито веднъж не са били успешно обвинени в измама", подчерта Чупов. 

София, 23 януари 2021 г. Снимка: БГНЕС

Според него реакциите на Европейския съюз по случая „Навални“ не трябва да се изчерпват само с осъждащи декларации. Необходими са реални санкции, посочи руският политически емигрант пред БНР.

„Засега моите прогнози са песимистични. Обществото, гражданското общество все още не е достатъчно узряло. Предстои да узрее общество от млади, отговорни за съдбата на държавата хора“, каза Евгени Чупов, запитан за перспективата пред Русия.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

Превод в ефир: Вилхелм Балтаджан от Радио България

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна