Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обещават бърз ремонт на спуканата тръба във Варненското езеро

Община Варна е сезирала за проблема прокуратурата

2
Снимка: Румен Сарандев

Какво се случва със спукания тръбопровод във Варненското езеро? РИОСВ-Варна и Басейнова дирекция-Черноморски район организираха съвместна проверка по сигнала за авария по тръбопровода във Варненско езеро.

„Готов е докладът на ВИК-Варна, че са забелязали промени при работата на канално-помпената станция Аспарухово. Общината е разпоредила на фирмата, която извършва ремонта на тръбопровода да направи проверка. След водолазния оглед се оказва, че там има една пукнатина вследствие на нейното прегъване, заради неравния терен, където временно е положена тръбата.

Още през септември миналата година тези отпадни води вече не изтичат във Варненското езеро и се изтласкват до пречиствателната станция, обаче вследствие на това, че дъното е неравно и че не е било предварително обработено, се е получила тази пукнатина. Така че сега не може да се каже, че в пълен обем тези води изтичат, но все пак пробойна има.“ Това поясни в „Преди всички“ кореспондентът на БНР във Варна Даниела Стойнова.

„От фирмата уверяват, че за два дни, ако времето позволява, те се готови за своя сметка да направят необходимия ремонт“.

„ В този участък е спряно удълбочаването на канала, което е паралелен проект на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура. Очакваме технически решения за възможността за хоризонтален сондаж, отделно се прави проучване от „Хидроремонт“ за оборудване, което да може да изкопае траншея, и трето – пратили сме геоложкия доклад на „Пристанищна инфраструктура“ за характера на почвата и те да решат какво ще провят“, каза в „Преди всички“ заместник-кметът Христо Иванов.

Тоест търсим по-най-бързия начин оптимален технически вариант за решаване на проблема“.

Ремонт на аварирал тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро

"Очакваме до дни това стане, защото много се проточи този ремонт. Още повече, че щом тази почва там е глинеста, новата фирма трябва да намери решение и да постави тръбата на подходящо място и траншеята да бъде така удълбочена, че когато минават кораби да не може да закачи с котва тръбата. Това е трябвало да се предвиди още през 2011, когато е изработен тръбопроводът. Община Варна е сезирала прокуратурата по този казус и да се надяваме, че ще има пълно разследване, както и че няма да се провали предстоящия летен сезон". Това коментира още Даниела Стойнова.

"Най-важното е тези отпадни води от Аспарухово да стигат отново до пречиствателната станция. Засега се очакват резултатите дали има замърсяване на езерото."

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия