Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Стара Загора кръщават нова гимназия на проф. Минко Балкански

Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

По време на първото за тази година заседание на Общинския съвет в Стара Загора ще бъде разгледано и гласувано предложението новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи да носи името на проф. Минко Балкански. Предложението е на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата, информират от пресцентъра на общината. 

Ако бъде гласувана точката от дневния ред на местния парламент най-новото учебно заведение в Стара Загора ще бъде кръстено на 93-годишният световноизвестен физик и дарител в областта на образованието проф. Минко Балкански. Той е създател и на Националния Институт по Образованието в старозагорското село Оряховица. Ръководи и семейната фондация на името на баща му „Миню Балкански“, която е посветена на подкрепата на образованието в България. Професор Минко Балкански е носител на отличието Будител на Стара Загора за 2020 година.

Над 50 предложения съдържа дневният ред на първото за 2021 година заседание на Общински съвет Стара Загора, което ще се проведе на 28 януари от 9,00 часа, обясни председателят на местния парламент Мария Динева. Тя допълни, че поради въведената в страната епидемиологична обстановка, то ще се проведе дистанционно. Електронното гласуване ще се осъществява чрез платформата “e Vote”, която е сертифицирана и ще легитимира вота на съветниците, а разискванията и дебатите по отделните точки, ще бъдат правени чрез приложението „Zoom“,. Тя посочи, че местните медии ще могат да предават, както до сега, на живо заседанието.

По време на 18-тото заседание на Общински съвет Стара Загора ще бъде гласуван на второ четене Правилникът за устройството и дейността на Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора. Общинските съветници ще приемат годишния отчет на общинска администрация за 2020 година, както и отчета за дейността на Общински съвет Стара Загора за периода юли 2020 – декември 2020 и годишния отчет за работата на обществения посредник на Община Стара Загора за 2020 година.

В януарското заседание ще бъде гласувано избирането на управител на общинското дружество „Мересев“. Като двамата кандидати - Мария Бонева и Маргарита Димитрова, класирали се на първите две места, ще имат възможност да представят своята програма пред старейшините. „Съветниците ще гласуват освобождаването на поста от сега действащия управител, но това не означава, че ще той ще бъде освободен от отговорност“, подчерта Динева.

Местният парламент ще одобри годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2021 г. и разпределението на жилищата от общинския жилищен фонд за 2021 г.

Председателят на общинския съвет Мария Динева внася за гласуване и одобрение предложение за създаване на Работна група за подготовка на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за упражняване правото на собственост на Община Стара Загора върху капитала на търговските дружества.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.