Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емиграцията е състояние на духа за твореца

Димитър Бочев
Снимка: Иван Русланов, БНР

„Роман – равносметка е тази книга – продукт на емиграцията като душевно състояние“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ писателят и някогашен емигрант Димитър Бочев за току-що излязлата му нова книга - “Опит за екстаз“.
„Емиграцията за писателя е и състояние на духа, защото творецът е винаги изгнаник, той е противопоставен на всяка общност, включително и на политическата конюктура. „Опит за екстаз“ е дълбоко чужда на националната ни литературна традиция. Това е факт, който искам просто да отбележим.

В тази си книга търся отговор на въпроса за човешкото щастие, за смисъла на земното ни присъствие, съвместимостта и несъвместимостта на човешкото и Божието – извечните въпроси, които в рамките на земното нямат отговор. Някъде бях писал, че като млад знаех отговорите, сега като възрастен знам само въпросите“, сподели творецът. 

По думите му той днес също се чувства чужденец.

Заради отчуждеността - тази природна протипоставеност на индивидуалното, на личното, на общочовешкото, протипоставянето индивид - култура. Тук възниква и въпросът за силата и безсилието на словото пред действителността...- това е тема и на романа ми."

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна