Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Коста Костов: Държим се като мазохисти, трябва да пренаредим ваксинационната програма

Според пулмолога либерализирането на мерките ще доведе нова вълна

проф. Коста Костов
Снимка: БГНЕС

„Една година сме в състояние на болест заради изгубения комфорт в живота ни. В този смисъл освобождаването на мерките е добра стъпка. Но като лекар мисля, че моментът за либерализиране на мерките не е най-удачният. След тази частична либерализация, която ще направим, след три-четири седмици ще имаме повдигане на заболеваемостта“. Това коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. 

Според него „навлизането на различния щам, който е по-заразен, а и вероятно по-патогенен, ще усложни допълнително ситуацията“. 

В предаването „12+3“ проф. Костов призова, че „трябва да се удържи и месец февруари, за да излезем на зелено“. 

Българинът има екстазен характер, ние сме с южна кръв, малко свобода води до голям екстаз. Онова, което провиждаме за заведенията, е идилично, утопично. На мен също ми липсва посещението на любимите ми места, но като лекар се страхувам, че либерализирането на ресторантите ще доведе до много по-тежка либерализация на поведението. А това е опасно... Малко вероятно е досегашните мерки срещу оригиналния щам да доведат до същия ефект при новия. Ние трябва да се отнесем много по-стриктно към индивидуалните и общо-социалните мерки, отколкото да освобождаваме напрежението и да отиваме към по-висока свобода“. 

Пулмологът е категоричен, че все още сме далече от популационния имунитет

Препоръчвам преорганизация на фазата на ваксинацията. Възрастните с придружаващи болести трябва да бъдат придвижени напред... Не можем така мазохистично да приемаме всичко. Ние се държим като мазохисти, не разбираме, че вървим към лошо, ако не пренаредим ваксинационната програма“. 

Интервюто с проф. Коста Костов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.