Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Костадинов: Опитите за влияние върху комисията по досиетата не са от вчера

Снимка: БГНЕС

Нямам логично обяснение за редуцирането и подмяната на състава на Комисията по досиетата, която с години работи с изтекъл мандат. Преди избори обикновено винаги се вадят темите за досиетата... Опитите за влияние върху комисията не са от вчера и не са тайни“. Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата. 

Според него комисията би могла да функционира със седемчленен състав, сега те са деветима

Работата на комисията тепърва започва. Успяхме да направим средноевропейска база за съхранението и използването на архива. Създадена е организация, но нямахме време и финансови средства за дигитализацията. Започнали сме, но се нуждаем от постоянство и да привлечем вниманието на младите хора, на изследователите“. 

В предаването „12+3“ Костадинов допълни: 

Тепърва започва изследването, може би оттам настръхва големият страх. Защо се игнорират проверките за служителите по класифицираната информация, които работят към съответните ведомства“. 

В следващите дни предстои коалиционен съвет, на който патриотите ще настояват за категорично решение по темата за съдбата на комисията. По думите на Борис Ячев, зам.-председател на НФСБ, ГЕРБ са оттеглили подкрепата си заради „нелепи твърдения, че редуцирането на комисията ще доведе до закриването ѝ и че Красимир Каракачанов се опитва да сложи ръка върху членовете на комисията“. 

„Според мен опасенията на членовете на комисията са, че ще загубят чисто битови придобивки, които имат“, подчерта Ячев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна