Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете училища към затвора във Враца не са прекъсвали учебните си занятия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на епидемичната обстановка в страната и проблемите с дистанционното обучение на учениците, две училища в Северозапада не са прекъсвали своето присъствено обучение. Това са училищата за лишените от свобода към затвора във Враца.

Едното училище - „Мито Орозов“, е към самия затвор. Там учат и получават професия пълнолетни затворници, чиято средна възраст е между 40 и 50 години. Училището е създадено през 1965 година. 

Елка Георгиева е временно изпълняваща длъжността директор. Тя посочва, че в училището се обучават по учебни програми на МОН и всяка година има ученици, които се явяват на държавен зрелостен изпит. Учениците са 119, а преподавателите – 14.

В първи гимназиален етап придобиват първа степен на професионална квалификация, пояснява преподавателят Веселка Кръстева. „Имаме си учебни работилници, практическо обучение. Осъществява се на територията на затвора. Базата ни е съвременна.“

В повечето случаи учениците, които постъпват, са били прекъснали обучението си дълги години, допълва Кръстева.

И желаят някои придобиване по-висока степен, да завършат по-голям клас, да придобият умения. Позабравили са да четат, да пишат. Но имаме положителни неща – имаме зрелостници всяка година и почти всички, които се явяват, вземат зрелостните изпити.“

Въпреки непрекъснатото присъствено обучение, в училището към затвора не са отчели случаи на заболели от коронавирус – нито от преподавателския състав, нито сред учениците. Осигуряват се безплатни маски. Има дезинфектанти и постелки на входовете. Учителите ползват шлемове и маски. Мерят температурата на учениците.

Другото училище - „Св. Св. Кирил и Методий“, е към поправителния дом, където учат малолетни и непълнолетни лица, които изтърпяват присъда. То се намира в отделна сграда и отделен двор, има пет класни стаи, зона за фитнес и две спортни игрища – за футбол и волейбол. 

Директорът на учебното заведение Сашка Панайотова отбелязва, че учениците са малко и са разпределени в паралелки от пети до десети клас. Шести и седми клас учат в слята паралелка. В училището работи и психолог.

„Ние сме непрекъснато с тях. Ние сме инспектор-педагози – до обяд учители, следобед социални. Ние сме затворена общност. Всеки, който постъпи, бива включен в образование.“

Напоследък обучаващите се в училището са осъдени предимно за убийства, грабежи и изнасилвания – все тежки престъпления, уточнява Панайотова. „Напоследък влизат предимно такива, които вече са минали през всичко и това е последното, което може да им бъде наложено: лишаване от свобода.“

Повече по темата чуйте и в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна