Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Пандемията показа нашите недостатъци, но и нашата сила

Онлайн изказване на Ангела Меркел на Световния икономически форум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел отбеляза във вторник, че "продължаващата коронавирусна пандемия показва слабостите и недостатъците на нашата систем", но също така нейната устойчивост и силните ѝ страни".

В онлайн изказването си на Световния икономически форум в Давос Меркел сравни настоящата ситуация с "природно бедствие, което се случва веднъж на сто години", което показа на човечеството, че все още зависим от природата и че е време за "рестартиране на политиките за развитие".

Канцлерът похвали правителството си, че може да помогне на "нашите граждани и нашия бизнес" и да подкрепи икономиката. И все пак тя отбеляза също, че "ние сме се поучили от грешките си и признахме много слабости в нашата система и бюрокрация".

Ще доведе до наратив кой коя ваксина получава.

Коя държава коя ваксина ще получава ще създаде "наратив" в глобалните дела, предупреди германският канцлер Ангела Меркел, коментирайки разпространението на ваксини срещу Covid-19. Меркел подчерта, че една държава е много по-вероятно да запомни кой ѝ е помогнал, когато е имала нужда по време на криза, за разлика от помощта, която е получила в по-стабилни времена.

Тя призова за справедливо разпределяне по света на ваксините срещу коронавируса на фона на изостряща се конкуренция между страните поради ограниченото предлагане на фармацевтичните компании, предаде Франс прес. "Важното е да има равнопоставено разпределяна в този период на недостатъчна наличност на ваксини", заяви Меркел.

Призовавайки за повече многостранност и прозрачност по отношение на Covid-19, канцлерът обвини Китай, че не е бил достатъчно прозрачен в началото на пандемията. Меркел обаче заяви, че всички държави трябва да гледат напред и че Световната здравна организация (СЗО) ще трябва да предостави на всички доклад за реакцията на Китай на първоначалното избухване на Covid-19 в град Ухан.

Тя поздрави всички развити страни, които участват в глобалната схема за равен достъп до ваксини COVAX, и приветства завръщането на Съединените щати при СЗО, добавяйки, че разпространението на ваксини остава основна тема в глобалния отговор на пандемията.

Законите за конкуренцията трябва да се разглежда в световен мащаб.

Меркел заяви, че законите за конкуренцията трябва да бъдат разглеждани на глобално ниво, за да "предотвратяват глобалните монополи".

В речта си тя отбеляза, че светът трябва да бъде "много, много бърз в намирането на многостранни отговори на новите предизвикателства на дигитализацията“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени