Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eli Lilly: Лечение на Covid-19 с антитела намалява хоспитализациите и риска от смърт със 70%

Eli Lilly and Co
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комбинация от неутрализиращи антитела на американската фармацевтична компания Eli Lilly and Co спомага за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при пациенти с Covid-19 със 70%, заяви производителят на лекарства във вторник, позовавайки се на ранни данни от проучване във "Фаза 3", съобщава Ройтерс.

Общо 1035 пациенти са участвали във "Фаза 3" на проучването BLAZE-1. Сред тях има 11 хоспитализации и няма смъртни случаи при пациенти, лекувани с неутрализиращи антитела bamlanivimab и etesevimab, докато 10 смъртни случая и 26 хоспитализации са регистрирани в групата на "плацебо".

"Тези данни допълнително подкрепят нашето убеждение, че неутрализиращи антитела bamlanivimab и etesevimab заедно имат потенциала да бъдат важно лечение, което значително намалява хоспитализациите и смъртта от Covid-19 при пациенти с висок риск. Само bamlanivimab е разрешен за спешна употреба като лечение за високо рискови пациенти с лек до умерен Covid-19 в САЩ и широко достъпен за употреба", заяви главният научен директор на Lilly и президент на Lilly Research Laboratories д-р Даниел Сковронски в прессъобщението.

Комбинираната терапия вече се разглежда от американските лекарствени регулатори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени