Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каролина Дариас е новият здравен министър на Испания

Снимка: Уикипедия

Досегашният министър на териториалната политика и публичните функции Каролина Дариас поема поста на министър на здравеопзазването в Испания, след като днес титулярът Салвадор Ила подаде оставка , за да участва в регионалните парламентарни избори в Каталуния на 14-и февруари.

На среща с краля на Испания Фелипе Шести , премиерът Педро Санчес съобщи името на новия здравен министър и нарече промяната „минимална корекция“. Каролина Дариас ще положи клетва в сряда, в момент когато в Испания има близо 900 случая на заразени с Ковид 19 на 100 хиляди жители.

Само през уикенда броят на положителните проби е 93 822, а смъртните случаи са 767. Натискът върху болниците е огромен, а третата вълна дори не е в пика си. Според Националния статистически институт (INE), между януари и юни миналата година броят на смъртните случаи се е увеличил с близо 20%, заради пандемията, а почти половината от починалите са хора над 85 години. Това е най-високата цифра от 1941 г., година, когато започва регистрацията.

Затова и напускащият поста Салвадор Ила каза в прощалната си реч, че това е била „много трудна година”, но вярва, че с напредването на ваксинирането пандемията ще бъде овладяна. Ила предложи да се удължи забраната за полети от Великобритания заради новия щам, от който в Испания вече има 195 потвърдени случая.

Смяната на Салвадор Ила с Каролина Дариас е първата в коалиционното правителство на Педро Санчес от встъпването му в длъжност през януари миналата година и въпреки противоречията с коалиционните си партньори той не веднъж е казвал, че промени няма да има.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени