Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътищата са проходими при зимни условия

| обновено на 27.01.21 в 12:31
Снимка: АПИ

Всички магистрали и основни отсечки от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщи председателят на Пътната агенция Георги Терзийски. Няма сигнали за бедстващи хора.


1320 снегопочистващи машини са обработвали през нощта пътищата от републиканска пътна мрежа. Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника.
Ограничено е преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 т по автомагистрала „Хемус“ на територията на Софийска област, като шофьорите изчакват на място. Затворен за всички автомобили е Троянският проход. Тежкотоварните автомобили над 12 т трябва да бъдат задължително с вериги през Прохода на Републиката и по републиканската пътна мрежа на територията на област Разград. Заради обилен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите „Превала“ и „Рожен“.

Заради падналия сняг и вятъра има ограничения има по пътищата. За БНР Лъчезар Близнаков от Пътна полиция обясни по-рано, че до момента има един по-сериозен инцидент с автобус в Русе, който е излязъл от пътя.

„Изключително много ограничения има във връзка с движението на товарните автомобили над 12 тона, като дори по АМ „Хемус“ към момента се ограничава движението им от София до Ябланица двупосочно. Получихме информация за изключително гъста мъгла в прохода „Шипка“. Там е ограничени движението на всички превозни средства. Троянският проход е затворен за движение за всичко пътно-превозни средства. На прохода Белово – Юндола е ограничено движението на товарни автомобили над 12 т, както и на територията на Смолян през проходите „Превала“ и „Рожен“, съобщи Близнаков.

Движението по АМ "Хемус" след 3:00 ч. тази нощ на територията на област София беше ограничено за МПС над 12 т поради снегопочистване и снегонавявания. Шофьорите изчакваха на място.

От Пътната агенция съобщиха, че е възстановено движението през прохода „Шипка“. Временно се ограничава и движението по път I-5 гр. Шипка - кръстовище за с. Крън и път III-5601 гр. Шипка - с. Шейново поради силен вятър, снегонавявания и намалена видимост.


Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по път I-3 Ябланица – Плевен в посока София на територията на област Ловеч поради снегопочистване.

Временно движението в тунел „Кочериново“ на АМ „Струма“ се осъществява с повишено внимание поради авария в електрозахранването.

125 машини почистваха София от снега през цялата нощ. Извършени са обработки със соли против заледяване във всички райони на града. От Столичната община напомнят на водачите на моторни превозни средства да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата автомобили.

Против заледяване се обработват пътните платна, по които се движи масовия градски транспорт. Почистени са главните улици в кварталите. Започва почистването и на вътрешноквартални улици, информира кмета Йорданка Фандъкова:

„Бяха почистени спирките и подлезите, подходите към тях и продължава почистването на тротоарите. Нямаме проблеми с движението на градския транспорт никъде на територията на Столичната община“.

Опесъчени са пътищата в природен парк Витоша. Екипи на Столичния инспекторат извършват обходи и контролират работата на почистващите фирми.

Почистени са и пътищата между населените места в районите „Панчарево“, „Витоша“, „Нови Искър“, „Кремиковци“ и“ Банкя“ и „Овча купел“ , участъците на Южната дъга и Самоковско шосе. 

Няма съобщения за нарушения в графика на градския транспорт.

В Благоевградска област продължава да вали, като на места снежната  покривка е над 50 сантиметра. Основните пътни артерии се почистват и са проходими  при зимни условия, като на места има заледени  участъци и навявания. От Областно пътно управление заявиха, че до момента не са наложени временни ограничения, но ако обстановката се усложни, автомобилите ще бъдат спирани, докато работят снегопочистващите машини.

Първи сняг за тази зима в Благоевград/БГНЕС

От полицията препоръчват да не се пътува, ако не е наложително. Снощи при верижна катастрофа на главен път Е-79 край Благоевград пострадаха четирима човека. 

Заради усложнената зимна обстановка в родопската част на област Пазарджик товарен автомобил заседна на пътя Белово- Юндола. Предприети са действия за освобождаването му, но са въведени ограничения за движение в този критичен  участък, каза говорителят на полицията Мирослав Стоянов.

За няколко часа беше ограничено движението на МПС над 12 т. по път I-7 Силистра – Шумен, път II-21 Русе - Силистра и по път II-71 Силистра-Добрич поради интензивен снеговалеж и снегопочистване, съобщиха от АПИ. Задължително е движението с вериги.

Камионите над 12 тона през Прохода на Републиката също трябва да се движат с вериги. По-рано в района на Пчелиново движението беше блокирано за кратко заради аварирало на пътното платно МПС.

В Плевен 69 машини почистват общинската пътна мрежа. С предимство се поддържат уличните трасета на обществения транспорт.

Няма получени сигнали за населени места без ток и вода.

Единствено тази сутрин е отреагирано на пътя за село Бохот, междуселищния автобуст е закъсал, но след обработката и опесъчаването е продължил по маршрута. С предимство се почистват главните пътни артерии и подходите към болници, детски градини и учебни заведения. Започва почистване и на малките улици в града.

От Областното пътно управление уточниха, че към момента няма затворен пътища, директорът инж. Ивайло Денчев:


„Нямаме затворени пътища. Имаме ограничение на тежкотоварното движение над 12 тона по пътя Плевен – София заради „Хемус“ - да могат да изчистят спокойно колегите и тогава ще го пуснат“. 

Обстановката във варненските общини Аксаково и Вълчи дол се усложнява заради силния вятър. Сходна е и ситуацията в община Суворово. Кметът на община Вълчи дол Георги Тронков информира, че се усложнява ситуацията и на пътя Суворово - Вълчи дол. Снегонавяванията там възпрепятстват почистването, но няма бедстващи хора. Село Долище е без ток, съобщи кметът на общината Атанас Стоилов

В Хасково валежите от сняг продължават вече 10 часа. 26 машини чистят основните булеварди и улици в града. През нощта на дежурния телефон в общината са получени сигнали за паднали клони. 
В две села няма ток. Няколко тежкотоварни автомобила са закъсали, но са били изтеглени със специализирана  техника. 

В област Ловеч пътищата са проходими при зимни условия, продължава да вали обилен сняг. Покривката е между 10 и 30 см.

Затворен за движение е проходът Троян-Кърнаре. До момента няма закъсали автомобили. През нощта екипите на електроразпределителното дружество са отстранявали аварии по електропреносната мрежа. Все още не е възстановено захранването в луковитското село Карлуково.

Между 35-40 см е снежната покривка в Смолянска област. Сняг продължава да вали при минус 7 градуса. Остават в сила въведените ограничения за движение на моторните превозни средства над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен и Превала и по пътя Девин - Михалково. През нощта е имало свличане на камъни по пътя Рудозем - Смилян, които вече са изчистени.

Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа, съобщи дежурният от Областното пътно управление в Смолян. По високите части има бурен вятър и се образуват снегонавявания, което затруднява работата на почистващите екипи.

Няма затворени пътни участъци към момента в Североизточна България. Това потвърдиха за Радио Шумен дежурните в областните пътни управления в 5-те области.


До около 2 часа тази нощ е имало затруднения в преминаването по пътя Шумен - Разград заради навявания, но участъкът вече е проходим. Силен вятър духа в района на Дулово и това създава условия за навявания.

Главните пътища в Шуменско се чистят от 3 снегорина едновременно, обясниха от пътноподдържащата фирма. В Силистренско на терен са над 30 машини, а в Русенско - 40.

Във всички области на Североизтока товарните автомобили над 12 тона задължително трябва да са с вериги.

Без ток са населени места в общините Враца, Оряхово и Роман. Работи се за отстраняване на авариите.

В област Добрич поривите на вятъра са със скорост от 10 метра в секунда, а снежната покривка е 20 см. Десет села от община Добричка са без електроснабдяване, всички общински пътища там са непроходими поради навявания. 31 машини на Областното пътно управление разчистват републиканската пътна мрежа, няма сигнали за бедстващи хора, има образували се тапи заради закъсали тежкотоварни автомобили.


Затворен за движение е участъкът от път 1-9 между Балчик и Албена. Възможно е да бъдат затворени и други участъци, където снегонавяванията са най-големи, информират от Областното пътно управление – това са Добрич – Силистра и Добрич – Генерал Тошево. Закъсали тежкотоварни автомобили има около село Стефан Караджа, между селата Хитово и Коларци. 

До този момент общинските пътища в община Добричка остават непроходими, работи се по отварянето на блокираните участъци. Пациентите на хемодиализа са транспортирани до многопрофилната болница. 

Обстановката остава много динамична заради силния вятър, препоръчва се да се избягват пътуванията. Снеговалежът в цялата област продължава, очаква се следобед той да спре, но да се усили вятърът.

Над 120 км/ч  досигат поривите на вятъра в Сливен, съобщават от общината, цитирайки данни на метеорологичната станция в града. Заради бурния вятър е затворен за движение пътя от изхода на Сливен до разклона на с. Тополчане, съобщават от Областно пътно управление. В областта навсякъде вали слаб сняг,няма селища без ток и вода.

В планинската част на община Сливен снежната покривка е между 20 и 25 см, съобщи Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи: 


„Повсеместен валеж. Най-слабо в източната част на общината. По-силен в планинската, където снежната покривка вечее е над 20 см.  Вятъра – бурен 120 км/ч, север, на пориви. Проходими пътища, работят екипите. Като обстановка – нямаме информация за села без ток и без вода“. 

Силен вятър духа в района на Твърдица и е възможно на места да има снегонавявания. Котленския проход е отворен за преминаване на автомобили без ограничения, при зимни условия. По републиканската пътна мрежа в момента работят 12 машини по снегопочистването, съобщиха още от Областно пътно управление. 

Всички пътища в Сливенска област са проходими при зимни условия, няма затворени участъци, съобщиха от Областно пътно управление. Сняг има навсякъде в областта, но няма заснежени или необработени пътища от републиканската пътна мрежа. През нощта в почистването на пътната мрежа са се включили 53 машини, като част от тях продължават да работят. Котленския проход е отворен, без ограничения.

В Русенска област продължава да вали сняг, но пътищата от републиканската пътна мрежа се почистват. 8 села от областта са без ток.


Обстановката в областта е нормална за зимата, няма затворени пътища и бедстващи хора. Рано сутринта турски автобус излезе от пътното платно на изхода на Русе в посока София и с това за кратко затрудни движението. Няма пострадали пътници.

4 села в област Кърджали и част от Стремци са без ток в следствие на падналия тази нощ снеговалеж. Обстановката е в района е сравнително спокойна. Снежната покривка е между 5 и 15 сантиметра, по високите места в планината повече.

„Ситуацията в Кърджали е сравнително спокойна, нямаме затворени пътища от републиканската пътна мрежа. Тук може би единственото изключение е част от пътя Чорбаджийско-Маказа, където се отстраняват паднали заради мокрия и тежък сняг на пътя дървета. Във всеки момент очаквам проблемът да бъде разрешен“, заяви областният управител Никола Чанев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!