Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кирил Вълчев е новият генерален директор на БТА

| обновено на 27.01.21 в 09:55
Кирил Вълчев
Снимка: БТА

Без дебат със 105 гласа "за" парламентът избра за генерален директор на БТА Кирил Вълчев, предложен от управляващата партия ГЕРБ.

Изборът на генерален директор на Българската телеграфна агенция бе първа точка в програмата на Народното събрание за тази седмица. 

Генералният директор на БТА се избира от парламента с 5-годишен мандат. Две бяха кандидатурите за генерален директор. От ГЕРБ предложиха водещия на предаването „Седмицата“ по Дарик радио Кирил Вълчев. Неговата кандидатура бе подкрепена и от синдикалните организации в агенцията.

От БСП внесоха кандидатурата на Ивайло Данаилов, филолог и журналист, който беше съветник на Сергей Станишев по време на правителството на тройната коалиция. 

До нов избор се стигна, след като в средата на ноември след кратко боледуване на 67-годишна възраст почина досегашният ръководител на агенцията Максим Минчев.

Вълчев (47 г.) е адвокат в сферата на интелектуалната собственост, медийно, търговско и гражданско право.

Завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" и "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Работил е в БТА от 1993 до 1995 година, автор е на обзорното седмично предаване "Седмицата" на Дарик радио.

Кирил Вълчев е секретар на Съюза на българските национални електронни медии.

Като адвокат работи в областта на медиите и интелектуалната собственост. През 2011 г. участва в изработването на Закона за БТА. Професионалната му биография е свързана както с БТА, така и с БНР и БНТ.

В своята концепция за развитие на агенцията Кирил Вълчев дава 10 точки за развитието на агенцията: безпристрастна, точна и бърза информация, безплатно разпространение на информацията за публичните организации и дейности; безплатни информационни продукти и разширяване на форматите и каналите за представяне на информацията. Той предвижда нови инвестиции в архива, както и нови кореспонденти в България и чужбина. След като неговата кандидатура бе гласувана единодушно, Кирил Вълчев положи клетва пред депутатите в парламента.

Предстои парламентът окончателно да приеме Законопроект за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Депутатите ще гласуват и промени на първо четене в Закона за частната охранителна дейност. Предвижда се въвеждане на минимален и максимален размер на глобата при извършване на нарушение от физическо лице, регистрирано като едноличен търговец, член на управителния орган на търговско дружество или юридическо лице, което е сключило трудов договор с лице от охранителния състав, без да отговаря на изискванията на закона.

Предвижда се в седмичната програма на парламента да бъде обсъдено и второто гласуване на Законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Законови промени са предложени от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.