Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуан Диего Флорес изпълнява арии от опери на Волфганг Амадеус Моцарт

Хуан Диего Флорес
Снимка: juandiegoflorez.com

По-голяма част от оперите, които изпълнява световноизвестният перуански тенор Хуан Диего Флорес са от белкантовите майстори Росини, Белини и Доницети. На концерта си в София на 14 януари той не пропусна да представи няколко от тях. Но днес 27 януари – рождената дата на Волфганг Амадеус Моцарт „Музик Мания“ избира един от дисковете в богатата дискография на певеца посветен изцяло на музиката на Амадеус. Тук са много известните арии на Дон Отавио от „Дон Жуан“, на Тамино от „Вълшебната флейта“, на Фернандо от „Така правят всички жени“, но и арията на Александър от „Царят пастир“ или ариите на Тит от „Милосърдието на Тит“, както и изумително красивата концертна ария за тенор и оркестър „Misero! O sogno... Aura che intorno spiri“ по текст на Катерино Мадзола.

„Чувствам, че най-накрая съм готов да запиша Моцарт“ – каза той през 2017 г. когато излезе диска. Музиката на Моцарт е универсална, трансцедентална. Всеки обича музиката му. Не е необходимо да разбирате защо го обичате, просто го правите. Това е неговата магия.“

До сега той не е участвал на сцена в Моцартова опера, но музиката на австрийския композитор е играла важна роля в кариерата му. От най-ранните си уроци още в консерваторията в Лима до наши дни Флорес е учил, пял и изпълнявал арии от опери на Моцарт на концерти и рецитали.

„Когато бях на 18 участвах в спектакъл (като хорист) на „Вълшебната флейта“ и се почувствах вълшебно. Как да го обясня не знам. Идвам от Перу, където класическата музика не е традиционна както във Виена“ – казва Флорес.

Дискът е записан в театъра „Cuvilliés“ в Мюнхен, един от най-красивите рококо театри в Бавария и мястото, където през 1775 и 1781 били премиерите на моцартовите опери „Мнимата градинарка“ и „Идоменей“. Ариите съпровожда бароковият оркестър „La Scintilla“, на Цюрихската опера воден от Рикардо Минази.

За жалост времетраенето на тези записи е твърде малко, затова добавяме и една рядкост – арията на Марций от „Митридат, цар на Понт“. Цялата опера е регистрирана с „Оперните таланти“ на Кристоф Русе през 1999 г. и с участието на Джузепе Сабатини, Натали Десе, Чечилия Бартоли, Сандрин Пио и Хуан Диего Флорес, и вероятно е първият официален запис на певеца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени